Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi måste prata om kvinnoförtryck”

Behovet att prata om och motverka kvinnoförtryck i Afghanistan är stort. Det anser Reza Javid som var en av tre som bjöd in till diskussion i Brickebackens fritidsgård på onsdagen.

Annons
Sadaf Ghafari och Reza Javid.

– Problemet är större än förtrycket mot en enda kvinna, säger Reza Javid till NA.

Han talar om kvinnan som lynchades i Kabul förra veckan. Hon påstods ha eldat upp en koran.

– När något sådant här händer glöms det tyvärr bort fort. Men vi, tre personer, tog beslutet att samla människor till diskussion. Det finns många sociala problem som vi måste våga prata om, säger Reza Javid.

En av talarna under kvällen var Sadaf Ghafari. Hon pratade om att allt för många kvinnor i Afghanistan tystas när de kämpar för sin position och för jämställdhet.

– De kvinnor som kämpar i Afghanistan är för få och de tystas ned. Kvinnorna är utsatta och mycket sker bakom stängda dörrar. Nu har det hänt offentligt. Inte ens djur gör så här, säger Sadaf Ghafari.

Lokalen var fylld och uppskattningsvis kom runt 150 personer. Majoriteten av de som kom till Brickebackens fritidsgård har sin bakgrund i Afghanistan.

Reza Javid menar att uppslutningen visar på att många tycker att detta är viktigt. Diskussionen tog ordenlig fart när frågan om religionens inverkan ställdes. Reza Javid menar att religionen är en av faktorerna bakom upprätthållande av patriarkala strukturer.

– Just nu är Afghanistan hela världens symbol för kvinnoförtryck. Det måste ta slut och vi måste agera, säger Reza Javid.

Mer läsning

Annons