Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi minimerar skatten"

Tas pengar från Öbo för att täcka förluster i andra kommunala bolag?
Både Öbo och Hyresgästföreningen nekar till att det går till så i Örebro. Bakgrunden är att tidningen Bofast gått ut med nyheten att kommunala bostadsbolags vinster används för att täcka hål i andra kommunala bolag.

Annons

Enligt tidningen lämnade 29 bolag ut minst 106 miljoner kronor mer än vad lagen tillåter. Bofasts sammanräkning visar att Halmstads Fastighets AB ligger högst i tabellen över de bolag som överskrider taket. Bidraget till kommunen låg där på 77 miljoner kronor. På andra plats kommer Öbo, Örebrobostäder, med sitt bidrag på 74,8 miljoner kronor.

Hyresgästerna skulle på det här sättet få betala dubbelt för kommunala bolags förluster, dels via skatten och dels via hyran, menar tidningen.

– Utdelningen från Öbo har aldrig varit något annat än maxgränsen, statslåneräntan plus en procent på insatt kapital, förra året tror jag den hamnade på 1,6 miljoner kronor. Utöver det finns koncernbidragsdelen, men de här pengarna får vi ju senare tillbaka från moderbolaget Örebro Rådhus AB, berättar Ulf Rohlén, vd för Öbo.

Räknas koncernbidraget in hamnar summan på det tidningen angett: 74,8 miljoner kronor.

– Koncernbidrag lämnas in för att minimera skatten så mycket man kan, det gör ju alla, det är ju därför Örebro Rådhus AB finns. Det är en faddermässig del. Men utdelning håller sig inom lagens gränser full ut.

Så hyresgästerna får inte vara med och betala dubbelt för förluster i andra kommunala bolag?

– Nej, så är det inte, svarar Rohlén.

Hyresgästföreningen säger så här:

– När jag hörde på nyheten på radio reagerade jag direkt. Vi hade blivit mer än tokiga om pengarna inte gått tillbaka hyresgästerna. Det som Öbo gjort är att pengarna stannar kvar i kommunen, än så länge är det okej, men efter årsskiftet blir det nya lagar, säger LeRoy Wentzel, förhandlingsledare vid Hyresgästföreningen Örebro.

Mer läsning

Annons