Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ska göra en översyn"

Efter de skarpa reaktionerna från flera bostadsrättsföreningar i Sörbyängen kommer kommunen att göra en översyn av reglerna, både för friköp och beräkning av tomträttsavgälden, säger Paul Larsson, chef för mark och exploatering.

Annons

– Vi tillämpar en viss modell för friköp i dag, säger Paul Larsson. Nu har vi fått synpunkter från några bostadsrättsföreningar och då kommer vi att titta över reglerna.

De är kritiska mot att bostadsrättsföreningar inte behandlas lika som enskilda småhus?

– Ja, det kan vara en sak vi tittar på.

De tycker också det vore rimligt med ett tak för hur stor en avgiftshöjning får bli?

– Jag kan tänka mig att det kommer in i översynen att vi ser över beräkningen av avgäldens storlek.

Framfört synpunkter

Bostadsrättsföreningen Persiljan har sammanträffat med kommunalrådet Fredrik Persson och framfört sina synpunkter. Då tyckte Persson att det var ”anmärkningsvärt” att friköpsreglerna skiljde sig mellan småhus ägda av bostadsrättsföreningar och enskilt ägda.

Inget gensvarMen ända fram tills nu har Persiljan och andra föreningar stångat sig blodiga mot kommunen. De har inte fått något gensvar för kritiken utan mötts av beskedet att det är gällande regler som tillämpas och som får dessa konsekvenser.

Föreningar med övervägande flerbostadshus har inte drabbats lika hårt av höjningarna som föreningar med radhus och kedjehus. I det senare fallet kan det handla om en ökning av tomträttsavgälden med 400 procent.

Det gäller också enskilt ägda småhus, som i ett normalfall kan få en höjning från 5 000–6 000 kronor/år till 20 000–25 000 kronor/år.

Däremot är villkoren för friköp mycket fördelaktigare för enskilt ägda småhus.

Mer läsning

Annons