Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ska ringa i klockorna när nazistpartiet har möte"

Den blågula flaggan halas ned och upp hissas en röd revolutionssymbol. Studenterna på Karro gör revolt och rektorerna rasar. Det är skandal.

Annons
En röd flagga vajar över Karolinska skolan, Karro. Det är studentprotest i 1970-talets Wadköping.

Vi går tillbaka till juni 1977, en tid av protest. När släkt och vänner tar emot jublande studenter på Olaigatan blir det känt att en röd flagga vajar över taket på den traditionsrika skolan. 37 år senare talar NA/Stadsliv med flaggmannen, Mats Hermansson, numera domprost i Visby som minns det förflutna som i dag.

Ja, det var alltså du och några till.

- Det var ett helt gäng som stod bakom aktionen. De var alla ur samhällsvetenskaplig och humanistisk linje som skulle sluta trean. Jag som bara hade gått ett år på Karro tog på mig den praktiska uppgiften då jag troligen inte skulle bli misstänkt. Så jag tog på mig det operativa ansvaret. Och var helt ensam i det. Ulf Hillerbrand hade fixat den röda fanan. Hans klass hade först använt den som picknick duk för champagne frukost på Stora Holmen - sedan fick jag den stora fanan levererad i en konsumkasse.

Hur kläcktes idén?

- Det fanns en utbredd ambition att på något sätt sticka en nål i det pompösa och lite småborgligt uppsvällda just vid studenten. En del bestämde sig för att sätta ett FNL märke i studentmössan. Det gjorde min vän Johan Engvall, nu kyrkoherde i Solna. Det var väldigt effektfullt och effektivt. Hans lite äldre far med gulnad studentmössa såg rött. Gammal länsarbetsdirektör och vän av ordning som han var.

- Vi siktade in oss på det moment när alla de nybakade studenterna rusade ut genom skolans huvudport (som inte normalt användes utan var ”sparad” för just avslutningsdagen) och utanför på Olaigatan mot Svartån möttes av hela det lyckade ”Wadköping”.

Det som hände var: Exakt klockan 13.00 när portarna slogs upp och de vita mössorna rusade ut till kramkallaset med de gulnade mössorna -exakt då halades den blågula fanan på taket ovanför entrén och den röda fanan åkte i topp. Och alla på marken märkte förändringen omedelbart då alla invigda stod och stirrade upp mot fanan. Någon pekade.

- Även rektor Carl-Olof Bergström som stod med sitt följe på balkongen mitt emellan flaggstången och den stirrande menigheten förstod att något hade hänt. Och var mycket upprörd.

Du satt i ett litet utrymme ett par timmar…

- Jag satt gömd i ett utrymme mellan två dörrar högst upp på vinden. Jag vågade inte gå ner på flera timmar.

Vilka andra var med?

- Göran Redin fanns med, liksom Fredrik Thurfjell och de redan nämnda. Och många fler. Det var en stor komplott. Men jag var ensam på vinden vid tackluckan. Jag hade en kniv för att kunna skära bort hänglåset som låste fast den blå-gula flaggan i topp. Så det var väl åverkan…

Vad hände sedan? Rektorerna, Carl-Olof Bergström och Pereric Boström, polisanmälde…

- Polisanmälan blev det. Utav det blev det inget – målet lades ner omedelbart. Men rektorn misstänkte mig. Jag var mitt i sommaren inkallad på förhör på rektorns magnifika kontor. Fick en del frågor och långa ögonkast. Jag blev då också fråntagen en nyckel som jag fått för att ha tillgång till teckningssalen under sommaren. Det var straffet.

Vad tänker du efter 37 år?

- Det var en aktion i sin tid. Det var sånt som kunde hända på 70-talet. Om jag återigen skulle vara student i den tiden så skulle jag definitivt göra om aktionen. Om jag skulle ta studenten nu –ja, då skulle jag nog samverka med andra för att fästa uppmärksamheten på vikten av mångfald i kultur, religion, etnicitet.

- Som 57 årig domprost i Visby kommer jag se till att vi ringer i domkyrkans torn när nazistpartiet Svenskarnas parti ska ha möte i Almedalsveckan. Jag försöker hålla fanan (kanske inte den röda) högt – även om det får bli kyrkklockor denna gång.

Mats Hermansson.

Mer läsning

Annons