Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill inte vänta på attunga får hälsoproblem"

Örebro kommun stänger nattetid av ventilationen på många förskolor och skolor. Det kan leda till hälsoproblem. Dessutom kan det strida mot Boverkets regler, menar Astma- och allergiförbundet.

Annons

Energihushållningen ska bli bättre, både privat och i offentlig verksamhet. Boverket föreslår därför skärpta regler. Astma- och allergiförbundet anser att man även bör ta hänsyn till hur människans hälsa påverkas av energibesparande åtgärder och menar att förslaget, liksom Örebro kommuns avstängda ventilation, kan strida mot verkets egna regler. ”Reduktion av ventilationsflöden får inte ge upphov till hälsorisker”, står det i Boverkets författningssamling.

Vanligare bland unga

- Men i förskole- och skollokaler kan det leda till hälsoproblem. Det är vanligare med allergier bland barn och ungdomar, säger Marie-Louise Luther, ombudsman för inomhusmiljö på Astma- och allergiförbundet.

Hon pekar på att dessa lokaler inte sällan har en ganska dålig miljö redan från början. Otillräcklig städning, fukt och en stor mängd allergena ämnen i luften är vanligt.

- Man har inte samma luftkvalitet helt enkelt. Att då stänga av ventilationen är inte lämpligt, säger Marie-Louise Luther.

Tre år sedan

Örebro kommuns energibesparande projekt, EPC, inom vilket man bland annat stängt av ventilation nattetid i många lokaler, påbörjades för tre år sedan. Benny Fägerstad, driftchef på Örebro kommun, har varit i kontakt med Boverket angående ett eventuellt regelbrott.

- Boverket menar att deras regler bara gäller nyproduktion. I övrigt hänvisar de till respektive kommuns miljökontor. Vad gäller hälsoproblem så har inte vi fått några sådana indikationer ännu, säger han.

Det svaret nöjer sig inte Astma- och allergiförbundet med.

- Vi vill inte vänta på att barn och ungdomar får hälsoproblem till följd av detta. Vi vill att man tar hänsyn till försiktighetsprincipen och agerar innan problem uppstår, säger Marie-Louise Luther.

Mer läsning

Annons