Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill vara våldtäktsmannens värsta fiende"

Nya antivåldtäkts-grupper fortsätter att skapas på Facebook.Senast i raden är ”Rape Hunters” som uppmanar folk att patrullera på Örebros gator.
– Vi vill vara våldtäktsmännens värsta fiende, säger skaparen Bosse McLaughlin.

Annons

För två veckor sedan skrev NA om Facebook-gruppen ”För ett tryggare Örebro” som skapades nyligen – och gensvaret lät inte vänta på sig. I skrivande stund har gruppen nästan 5 300 medlemmar. Men gruppen tycks även ha inspirerat till skapandet av nya antivåldtäktsgrupper. Den senaste är ”Rape Hunters”.

– Det har ju varit väldigt många våldtäkter och våldtäktsförsök den senaste tiden i Örebro. Och polisen har ännu inte lyckats att gripa någon gärningsman. Därför har jag skapat den här gruppen. Jag uppmanar allmänheten att göra sitt helt enkelt, säger skaparen Bosse McLaughlin.

Just nu har gruppen närmare 300 medlemmar, men Bosse hoppas såklart att ännu fler personer får upp ögonen för gruppen.

På ”Rape Hunters” Facebook-sida går det bland annat att läsa: ”Det är vi som kommer att agera som jägare av våldtäktsmän! Vi kommer att vara våldtäktsmännens största rädsla!”

Vill förbyggaEnligt Bosse är inte tanken att gruppen ska utvecklas till ett medborgargarde.

– Nej, tanken är att det ska ha ett förebyggande syfte. Det är inte meningen att vi ska hitta våldtäktsmannen. Men han eller de ska veta att vi hela tiden finns ute och patrullerar. Vi vill vara våldtäktsmännens värsta fiende.

– Eftersom det har hänt så mycket i Örebro den senaste tiden så upplever jag att det är mycket rädsla i dag. Och så ska det inte behöva vara.

Det finns ett stort engagemang för frågan, berättar Bosse. Genom de olika grupperna på Facebook har det skapats ett stort nätverk av personer som är ute och patrullerar regelbundet. Genom sms- och telefonkontakt bestämmer man sedan var och när man ska träffas för att patrullera.

Men Bosse McLaughlin menar det finns en annan fara med dagens situation i Örebro.

– Det finns en risk för att helt oskyldiga män kan få misstänkta blickar på sig, du vet man tänker: ”Uppträder inte han lite konstigt?” Och så ska det inte behöva vara.

Är du kritisk till att polisen inte lyckats gripit någon gärningsman än?

– Alltså, jag har full förståelse för att det inte är ett lätt jobb och att de har fullt upp och jobbar intensivt med att lösa det här. Men under tiden så tycker jag att allmänheten kan dra sitt strå till stacken, säger han.

Mer läsning

Annons