Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vickys bittra strid mot parkeringsbolaget 

När Vicky Nydén kom ut på Öbo:s boendeparkering vid Stjärnhusen på morgonen trodde hon inte sina ögon.
- Fast jag hade mitt giltiga p-tillstånd fastsatt på insidan av vindrutan hade jag fått p-böter på 400 kronor. Sedan började eländet.

Annons

Vicky Nydén betalar sin hyresvärd Öbo 90 kronor i månaden för sin boendeparkering. Hennes skyldighet är att ha lappen, som visar vilket slutdatum som gäller, synlig innanför vindrutan.

- Jag har den alltid på samma plats, i en plastficka i en klämma, precis innanför rutan. En gång i månaden byter jag lapp, annars rör jag den aldrig. Och jag har aldrig lånat ut min bil till någon annan, jag bor ensam och det är bara jag som kör den, säger Vicky.

"Jag fattade ingenting"P-boten skrevs ut på natten den 28 augusti. Vickys tillstånd gällde till den 3 september. På boten, som på tomtmark formellt kallas kontrollavgift, stod ”parkeringsbiljett saknas/ej synlig”.

-Jag fattade ingenting. Boten satt där på vindrutan, bredvid mitt p-tillstånd. Det var helt absurt, jag blev vansinnig. Det första jag gjorde var att ringa en granne, som kom direkt.

Vicky kontaktade omgående Hojab parkeringsservice i Solna, det p-bolag som sköter alla överklaganden.

-Jag blev otroligt illa bemött. Mannen jag pratade med sade bara att de tror på sina p-vakter och säger de att ingen lapp varit synlig så är det så.

Oklart om bild

På p-boten stod att p-vakten tagit en bild av Vickys bil för att ha som bevis. Därför begärde Vicky ut bilden från Hojab.

- Först fick jag svaret att det inte fanns någon bild. Sedan fanns det plötsligt en bild, men den tänkte de inte lämna ut. ”Vill du ha den får du vända dig till tingsrätten”, blev svaret.

Brevet med ett betalningskrav på 400 kronor var daterat den 7 oktober. Vicky fick inte brevet förrän den 12 oktober.

- Bara det är så fult gjort. Om jag inte betalade inom åtta dagar från ”brevets utskriftsdatum” skulle kravet gå till inkasso. I praktiken hade jag en och en halv dag på mig att betala eller överklaga. Tänkt om jag hade varit bortrest? Då hade jag ju definitivt inte hunnit.

Ingen biljett på bildenVicky överklagade. Till slut fick hon en papperskopia av bilden i ett kuvert. Där syns ingen p-biljett innanför rutan.

- Jag fattar inte hur det här har gått till. Om jag visste att jag hade gjort fel hade jag ju aldrig drivit det här så långt. Varför skulle jag göra det och lägga ner både tid och pengar?

Vicky har överklagat Hojabs beslut med rekommenderade brev för att ha bevis på att hon bestridit kraven i tid.

- Jag är uppväxt med att man ska göra rätt för sig och stå för saker när man har gjort fel. Men har man gjort rätt, då ska man banne mig inte behöva betala för det.

Hotas med rättegångOm Vicky inte betalar har Hojab hotat med att hennes ärende blir ett fall för tingsrätten.

- Vad jag förstår har jag väldigt liten chans att vinna. När ord står mot ord väger p-vaktens ord alltid tyngre. I praktiken är man med andra ord rättslös, det känns för jävligt.

Vicky är säker på att många p-bolag kallt kalkylerar med att människor snällt betalar böterna, även om de vet att de har gjort rätt. Hon är nu i valet och kvalet om hon ska betala. Om Hojab driver ärendet vidare till tingsrätten och vinner riskerar Vicky att få betala rättegångskostnaderna.

- Jag vill inte betala. Även om det i princip är säkert på förhand att jag förlorar, enligt den advokat jag kontaktat. Men om jag berättar kanske fler vågar träda fram. Så här får det inte gå till.

I SÖNDAGENS PAPPERSTIDNING kan du läsa fler artiklar i ämnet, och ta del av andra personers svårigheter att få rätt mot parkeringsbolagen.

Klicka här för att få veta hur du köper ett digitalt nummer av tidningen.

LÄS MER I DAGENS NA

I dagens pappersutgåva av NA kan du också läsa om:

Roine som förlorade i tingsrätten

Varför p-vaktens ord anses väga tyngre.

Klicka här

Mikael som fick en p-bot 150 mil hemifrånför att läsa om hur du köper ett digitalt nummer för tio kronor.

Mer läsning

Annons