Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Videobiljarden vill öppna bar

Videobiljarden har funnits på Järntorget i 25 år. Men nu ska en servering med bar ta plats intill filmhyllor och biljardbord.
– Verksamheten blir densamma, fast med mat och dryck, säger Zafer Maasoglu, butiksägare.

Annons

Mitt emot kassadisken är ett byggnadsprojekt i full gång. Än så länge liknar det mest en sågspånstipp gömd bakom skär byggplast, men lagom till sommaren kommer en servering med bardisk att stå öppen för törstiga biljardspelare.

Zafer Maasoglu är butiksägare och leder arbetet med ombyggnationen som från början var ett önskemål från kunderna.

– De vill ha möjlighet att kunna ta en öl medan de spelar, och jag förstår dem för vi kan nog vara den enda spelhallen i hela Sverige utan mat- och alkoholservering, säger han.

Att Videobiljarden väljer att satsa på restaurang och bar vid sidan av den verksamhet som redan finns har inte bara att göra med kundernas önskemål. Både den nya alkohollagen och modernare tider spelar in.

– Det är lättare att få tillstånd att servera alkohol nu än tidigare och det är bra. Jag tror att fler kommer att vilja öppna. Fast det är speciellt för oss, man kan inte bara leva på hyrfilm längre.

Just nu pendlar Zafer Maasoglu mellan Örebro och Stockholm där han bor med sin familj. Men skulle Videobiljardens expansion visa sig vara gynnsam är han beredd på att flytta hit på heltid.

Att sköta en restaurangverksamhet kräver mer uppmärksamhet och arbete än en spelbutik. Bara ansökningsprocessen om serveringstillstånd tar tid och kraft.

– Det är mycket som ska ordnas. Jag får ont i huvet när jag tänker på alla myndigheter som måste se över ärendet, säger han.

Videobutik, internetkafé, solarium, spelhall och restaurang under ett och samma tak lockar minst sagt en mångsidig kundkrets. Men Zafer Maasoglu, som har tidigare erfarenhet av restaurangbranschen, är inte orolig över att verksamheterna ska krocka eller spåra ur. Genom att satsa på olika aktiviteter tilltalar man en bred massa, menar han.

– Biljardspelare är dessutom skötsamma. De kommer hit för att spela och kanske ta en öl. Inte för att dricka öl och kanske spela, säger han.

Alkohollagen

En restaurang behöver inte servera varm mat för att få serveringstillstånd. Däremot ska serveringslokalen ha ett kök och det ska finnas ett varierat utbud av maträtter.

Provsmakning tillåts i samband med mässor och liknande tillställningar som riktar sig till allmänheten. Även på gårdar med egen tillverkning av alkoholdrycker är provsmakning tillåtet.

Det är tillåtet att krydda brännvin och servera som snaps på sitt eget serveringsställe.

Kommunerna ska ha riktlinjer för serveringstillstånd och en tillsynsplan.

Den som söker serveringstillstånd ska göra ett prov för att visa att han eller hon har tillräcklig kunskap om alkohollagen.

Mer läsning

Annons