Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikariekaos på Örebros förskolor

Förkylningar och influensa skapar stora problem på kommunens förskolor. Många i personalen är sjuka och det fattas vikarier. – På lite skoj kallar man denna tid på året för vabuari, säger Pia Ritzell, vice ordförande i Lärarförbundet i Örebro.

Annons

På Lärarförbundet ringde man runt till 25 förskolor på torsdagen för att kontrollera hur bemanningen såg ut. Det nedslående resultatet var att det saknades 43 personer och endast 15,5 av dessa var ersatta med vikarier. Endast sex förskolor hade intakt personalstyrka.

– Under en längre tid har vi fått jättemycket indikationer från medlemmarna att det är kaos ute på förskolorna. Man går kort och jobbar in en och två personer varje dag, säger Pia Ritzell.

Hon pekar på faran för arbetsmiljön och arbetsbelastningen.

– Men vi känner också att glädjen i uppdraget påverkas. Man har stor visioner och man vill göra ett gott jobb, så blir det plan B hela tiden i stället, säger Pia Ritzell.

Hon har pratat med verksamhetschefen och har förstått att hon är medveten om problemet. Det talas också om ett projekt kring vikariefrågan.

– Vi ska förhandla om budgeten i barn och utbildning på tisdag. Då behöver vi de här siffrorna för att få lite tyngd i våra yrkanden att öka grundbemanningen i alla förskolor vid den här tiden, säger Pia Ritzell.

Mer läsning

Annons