Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktiga ingredienser – mat och matte

Konkurrensen bland Örebros restauranger är stenhård och marginalerna små. Det kräver större företag och mer samarbete inom hela branschen.

Annons
Brasserie Rendez – Vous. Claes Nelander är delägare i populära Brasserie Rendez – Vous, men det är inte hans enda jobb. Han arbetar även som konsult och projektledare.

– Förut drevs restaurangerna av idealister, nu måste du vara affärsman, säger restaurangprofilen Claes Nelander.

Claes Nelander är delägare i Brasserie Rendez-Vous i Örebro, driver eget konsultbolag och är sedan i våras projektledare för Handelskammaren Mälardalens nya kafé/bageri- och restaurangnätverk.

Han beskriver en bransch med hårda förutsättningar och små ekonomiska marginaler”

– Det är väldigt stark konkurrens. Staden har blivit bönhörd när det kommer till att vi ska ha en levande stadskärna med många restauranger och kaféer och det är klart att det påverkar konkurrensläget – men i slutändan är det förstås bara bra för Örebros utveckling, förklarar Claes Nelander.

Förhoppningen är såklart att konkurrensen ska leda till att bara de bästa restaurangerna och kaféerna överlever. Ett riktigt bra restaurangliv kan i sin tur locka fler ätande, drickande och fikande människor till Örebro.

Ett viktigt syfte med Handelskammarens branschnätverk är nämligen att restaurang- och cafénäringen framöver ska ta en större plats i Örebros besöksnäring – delta mer i arbetet med att försöka få så många besökare som möjligt hit.

För även om läget är hårt nu, är restaurangbranschens potential stor.

Besöksnäringen är en framtidsbransch. I den nationella visionen finns målsättningen att besöksnäringen i hela landet år 2020 ska omsätta 500 miljarder kronor – frågan är hur stor del av den kakan vi vill ska hamna i Örebro, förklarar Claes Nelander.

Han tror att medlet stavas samarbete. Han vill att branschen går ihop och startar egna evenemang i staden och hjälps åt att driva frågor som är viktiga för hela näringen.

Min förhoppning är att Örebro ska bli en riktigt stark mötesstad. Men det kommer att kräva att vi blir skickligare på att samarbeta och vi har inte riktigt de traditionerna inom branschen. Vi måste bli bättre på det området, säger han.

En annan viktig fråga för branschen är kompetensförsörjningen, förklarar Claes Nelander. Han vill till exempel se ett starkare samarbete mellan restauranger/kaféer/bagerier och de som utbildar framtidens personal.

För det är inte längre bara kunskaper i tranchering, blanchering eller bräsering som efterfrågas.

– I och med att vi jobbar med små marginaler ser vi gärna att de vi anställer i köket har en förmåga att räkna – att de kan se förhållandet mellan inköp och vilket pris man kan ta ut. Om du inte ser det förhållandet kan det bli förödande. När jag höll föreläsning för restaurangeleverna på Virginska skolan i våras sa jag – lär er Excel, berättar Claes Nelander.

Han tror också att den hårda konkurrensen kommer att förändra hur restauranger och kaféer drivs och ägs.

– Framtiden för branschen är att bygga lite större organisationer, att man går ihop. När man lyckas komma upp i en större omsättning har man också möjlighet att skjuta till kompetens – anställa en vd, ekonomi-chef och en inköpschef till exempel. I framtiden måste du kunna driva mer business, säger Claes Nelander.

planer. ”I jobbet är jag beredd att lägga mycket energi på att driva branschfrågor inom nätverket – det är en plan för hösten.”

Mer läsning

Annons