Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att den som utsattsanmäler så fort som möjligt

Hittills i år har 196 våldtäkter och våldtäktsförsök anmälts till polisen i Örebro län, det är brott både inom- och utomhus. För polisen är det viktigt att den som utsatts anmäler så fort som möjligt.

Annons

– Vi förstår att det kan vara svårt för en kvinna i chock att direkt ta kontakt med oss. Men för utredningen är det väldigt viktigt. Det kan rent av vara avgörande. Vi behöver komma i gång med utredningen omgående, säger Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson.

Ett bekymmer i utredningsarbetet är att kvinnor som utsatts för övergrepp ofta känner starkt behov att duscha och tvätta av sig och att tvätta kläderna.

– Det är en mycket vanlig och förståelig reaktion, men ett stort problem i en polisutredning. För oss är det viktigt att kvinnan kommer på läkarundersökning utan att ha duschat och kläderna ska på analys i det skick de är.

När en våldtäkt anmäls åker en polispatrull oftast hem till offret och ser till att hon snarast kommer på läkarundersökning och får rättsintyg.

– Det händer att vi först har ett kortare samtal med kvinnan men det beror på i vilket tillstånd hon är. Läkarundersökningen är så viktig att få genomförd snabbt, säger Torbjörn Carlson.

Ett särskilt material som används vid undersökning efter våldtäkt finns på sjukhusen och även hos polisen.

– Det är bland annat material för urin- och blodprov och för avskrap under naglarna och från hud. All provtagning utförs av sjukvårdspersonal, säger polisens informatör Mats Nylén.

Det görs i samband med en gynekologisk undersökning.

Så tidigt som möjligt ordnas ett målsägandebiträde till kvinnan, en advokat. Är det en överfallsvåldtäkt gör polisen ofta dörrknackning i området eller försöker få tips och vittnesmål på andra sätt.

Polisen har möjlighet ställa upp med stödsamtal till kvinnorna.

– Men det finns också möjlighet få hjälp via kurator eller annan personal på sjukhuset. Hjälp och stöd ges också genom brottsofferjouren, säger Torbjörn Carlson.

Om det rör sig om en våldtäkt i en relation kan ett akutboende eller en skyddad identitet behövas. Polisen har en särskild enhet för sådana frågor.

– Kvinnohuset ger naturligtvis också hjälp.

Mer läsning

Annons