Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken lucka att dra julafton

"Nära" är årets tema i Rådhusets julkalender. Det fick konstnärerna veta samtidigt som de presenterades under tisdagen och sedan drog lott om vilket datum deras konstverk ska lysas upp i fönstren längs Stortorget.

Annons
Lyckad lottning. Richard Kenneth lanserar nya rådhuskalendern. Bo Hedström drar precis vinstlotten med julaftonens lucka, Magdalena Eriksson (9 december) och Ulrika Linder (14 december) inväntar sin tur.BILD: Pavel Koubek

Kopplingen till julen var en av orsakerna till att ”nära” passade som tema till årets kalender, säger producent Richard Kennett.

–Julen är för många en tid att vara nära. Temat är också högaktuellt i den globala värld där allt är nära men samtidigt så långt borta.

I år ska luckorna fyllas av verk från 16 konstnärer med anknytning till länet, resterande åtta har blivit speciellt inbjudna, berättar projektledare Maria Karlsson.

–Vi har fått tips om de utomstående åtta konstnärerna som alla tycker att ska bli kul att medverka. Länskonstnärerna har valts ut av en jury bestående av Richard Kennett, mig själv och tre konstkunniga människor.

Av de 16 med länsanknytning har juryn medvetet sett till att åtta av dem är helt nya i kalendersammanhang. En av dem är Bo Hedström, före detta konstlärare på Örebro konstskola. Han driver i dagsläget Konsthall Castellet i Stora Mellösa. Under tisdagens presentation hade Bo lite nybörjartur när han under lottningen drog lucka 24 för sitt bidrag.

–När jag fick höra årets tema ropas ut fick jag en antydan till en tår i ögat. Det finns en avsaknad av närhet i vårt samhälle i dag, där människor går förbi varandra. Jag känner att jag kan ha hittat en ingång till lucka nummer 24.

Även om Bo Hedströms konstlucka inte öppnas förrän på julafton ska den vara klar redan den 27 oktober. Men den begränsande tidsramen är snarare en sporre än något som begränsar hans måleri.

–Ofriheten är något positivt i detta fall, om jag håller på med en målning i flera år kan jag lätt gå vilse. Mina målningar är färgrika, ofta landskapsmåleri. På senare tid har jag dessutom blivit förtjust i fåglar.

Anna Ström och Fredrik Birath är två av de yngre deltagarna i årets julkalender. Paret har bland annat läst grafisk design på Högskolan för design och konsthantverk (HDK) i Göteborg. Anna har tidigare varit bildlärare på Karolinska skolan och ägnar numera heltid åt konsten som inriktas på akrylmåleri.

–Ett begränsat ämne är något som inspirerar och samtidigt skapar kreativitet, säger Anna Ström om årets tema.

Fredrik är till vardags Art director på reklambyrån Liljedal Communication och säger att hans konst, måleri som inspireras av naturen, är ett sidoprojekt. De kommer att visa sina bidrag i två olika luckor, Fredrik den 7 december och Anna den 21 december.

Christer Lindh

019-15 53 28

[email protected]

Mer läsning

Annons