Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bygga upp detnedbrunna templet

Eric Renstrand och några till har gett sig den på att bygga upp den nedbrunna paviljongen, som kallas templet, vid Sommarro värdshus i Adolfsberg. Branden upptäcktes förra måndagen.

Annons

– Det är vår dröm att bygga upp det här igen, säger Eric Renstrand, före detta örebroare som numera bor i Närkesberg.

Eric är uppväxt i Adolfsberg. Som barn lekte han och kompisarna indianer och vita, tjuv och polis, i skogskrokarna.

– Då förstår du att mitt hjärta klappar för den här fina skogen.

När beskedet kom att templet brunnit ned grät Eric, och fler med honom.

– Först var det sorg, sedan blev det ilska. Vi sa: templet måste byggas upp!

Eric och tre-fyra personer jobbar nu för att förverkliga planerna. Steg 1 är få tag i ritningar till hur templet såg ut.

– Inget lätt jobb. Vi har varit på Stadsarkivet, stadsbyggnadskontoret, men hittills inte fått tag i ritningar. Men någonstans måste det finnas en beskrivning på huset.

Kniper det sätter sig Eric vid datorn och ritar själv.

– Jag är pensionär, men i mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat med sådant, och jag har säkert ritat två tusen hus.

Hur ska bygget finansieras?

– Kommunen hade byggnaden försäkrad, så där kan det kanske bli en slant. Annars får vi väl skramla med insamlingsbössor.

Men om kommunen själva beslutar sig för att bygga upp huset?

– Då säger vi: ja tack. Det viktiga är att huset byggs upp som det såg ut.

Eric betonar också att Sommarroskogen är viktig – inte minst för rekrea-tion. Skogen ska förklaras som kulturreservat den 29 augusti, och att det är här som Örebro kommun donerat en kärleksstig till kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

– Templet hade varit en bra startpunkt för kärleksstigen, säger Eric Renstrand.

Om Sommaro

För en vecka sedan brann det som kallas templet, paviljongen vid Sommarro värdshus, ned till grunden. Ingen naturlig brandorsak har ännu hittats.

Det var handelsmannen och rådmannen Johan Broms (1718–1798) som påbörjade anläggandet av Sommarro i Södra Ladugårdsskogen. Då Johan Broms dog 1798 övertog sonen och kommersrådet Carl Gustaf Broms (1756–1833) familjens sommarnöje. Carl Gustaf utvecklade och förskönade området genom att anlägga en stor trädgård och park.

Enligt uppgift ska templet på Sommarro ha byggts av Carl Gustafs äldste son Gustav Adolf Broms. Templet fick en nyklassiskt fasad i tidens anda. Troligen byggde Gustav Adolf templet någon gång efter faderns död 1833. Själv gick han bort 1841.

Sommarro ägdes under 1880-och 1890-talen av grosshandlare Hagendahl. 1894 köpte Örebro stad Sommarro för 7 000 kronor. Sedan dess har det bland annat varit hem för bostadslösa samt sommarhem för ett flertal organisationer, bland annat KFUM.

De senaste decennierna har Sommarro varit värdshus.

Mer läsning

Annons