Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill byta advokat - får nej igen

45-åringen som är misstänkt för att ha rekryterat till terrororganisationen IS, Islamiska staten, vill byta offentlig försvarare. Nu har han fått nej igen.

Annons

Den misstänkte mannen har tidigare framfört önskemål om att få byta offentlig försvarare till den kände advokaten Thomas Olsson. Som i sin tur har tackat ja till uppdraget.

Örebro tingsrätt avslog mannens förfrågan med hänvisning till att det inte fanns tillräckliga skäl.

Nu har hovrätten i Jönköping kommit fram till samma slutsats.

- Vi har gått igenom detta och vi tycker inte att han har kommit med tydligt starka skäl, säger Jan Carrick, hovrättslagman vid Göta hovrätt.

45-åringen hävdar bland annat att han tvingats skriva under dokument han inte har förstått. Den nuvarande försvararen, advokat Andreas Hahn, har i en skrivelse till hovrätten framfört att alla möten med klienten skett med tolk.

- Praxis säger att det ska finnas så pass djupa meningsskiljaktigheter att det är omöjligt att arbeta. Dessutom ska det enligt praxis handla om långa straff som vid mord, dråp och misshandel, säger Jan Carrick.

45-åringen som är hemmahörande i Örebro är misstänkt för brott mot lagen om offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terrorverksamhet. Det brottet kan som mest ge fängelse i två år.

Det var den 4 juni som mannen häktades av Örebro tingsrätt. Han försattes på fri fot den 24 juni på åklagarens initiativ. Utredningen mot mannen pågår dock fortfarande och han är misstänkt för terrorbrott.

Åklagare Hans Ihrman vill just nu inte säga något om utredningsläget eller när ett eventuellt åtal kan komma.

Mer läsning

Annons