Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill flytta polis- utbildningen till universitetet

För att polisen ska kunna bli bättre på sitt jobb behövs mer forskning. Därför vill Örebrokriminologen Henrik Andershed att polisutbildningen ska flytta in på universitetet.

Annons
Mer forskning för att polisen ska kunna bli bättre på sitt jobb. Det kräver Örebrokriminologen Henrik Andershed och vill flytta utbildningen till universitetet.

Nu kräver han tillsammans med polisförbundets ordförande Lena Nitz att regering och riksdag gör slag i saken och agerar i linje med förslaget i den statliga utredningen ”Framtidens polisutbildning”.

Örebroforskaren och fackordförande för fram sitt krav som ett svar på en DN-debattartikel av rikspolischefen Bengt Svenson.

I debattartikeln skrev Bengt Svenson hur polisens arbete ska förbättras. Han vill satsa på att polisen ska bli duktigare på att klara upp våld i nära relationer – ofta kvinnomisshandel – och på ungdomsbrott.

Rikspolischefen vill också att polisarbetet ska vila på en stadigare grund. Det vill han göra genom att inrätta en ny funktion hos polisen för att utvärdera och sprida goda exempel på polisarbete.

Örebroforskaren och fackordföranden menar att det fordras mer än så. För att polisarbetet ska bygga på metoder med bevisad effekt krävs mer forskning.

– Vad som behövs är mer oberoende akademisk forskning vid universiteten, säger Henrik Andershed i ett pressuttalande.

Genom att göra polisutbildningen akademisk hoppas Andershed också kunna stärka samarbetet mellan polis, skola, socialtjänst och psykiatri.

Genom samarbete och på så sätt tidig upptäckt skulle samhället bättre kunna förhindra att barn blir ungdomsbrottslingar.

Mer läsning

Annons