Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill främja den engelska kokkonsten

Ni har alla hört talas om det franska köket och italienska köket. De personer som vill imponera använder gärna franska och italienska termer när de vill visa sin matkunskap.
Få talar om det engelska köket, men på Vasatorget jobbar Russell Holden och Rachel Paluero för fullt för att främja engelsk kokkonst.

Annons
Nytt sedan i vintras. Rachel Paluero i köket till The Full English.BILD: HÅKAN EKEBACKE

”The Full English” heter deras restaurang som de drivit sedan februari.

– Jo, man måste vara lite ”careful”, försiktig, när man talar om mat från mitt land. Man måste gradvis presentera maten, säger Burnleyfödde Russell som hoppas och tror att svenskarna fattar tycke för rätterna från öriket.

Lancashire hotpot eller en Blue plate special, det sistnämnda blandat och grillat som serveras med hemgjord chutney, bakad potatis, toppad med cheddar finns bland annat på menyn.

– Och för alla som säkert undrar: Fish’n’chips, bland annat, säger Russell till Stadsliv då vi även talat om engelska specialiteter som Yorkshire pudding och Shepard’s pie.

Något som andra säkert frågar sig: Öl?

Svaret är: bara lättöl. The Full English är ingen pub.

Russell och Rachel, som är född i Fillippinerna, möttes i England. Rachel bodde redan då i Sverige och efter en tid bosatte de sig båda i Sverige, i Örebro.

Russell och Rachel betonar att menyn inte bara är engelsk. Här finns också svensk husmanskost och asiatiskt, wok.

Varje morgon serveras en stadig ”Full English Breakfast” med bacon, korv, blodpudding, bönor i tomatsås, stekta ägg och toast.

– Den frukosten är populär på helgerna bland universitetets studenter som vill hämta kraft dagen efter krogbesöket, skrattar Russell.

På eftermiddagarna satsar Russell och Rachel på något som svenskar förknippar med England, Afternoon tea.

Russell gillar inte musiken som spelas i många svenska radiokanaler. Därför bjuds restaurangens gäster på de låtar som spelas i de engelska radiokanalerna. Den som vill kan också få läsa en rad engelska tidningar.

Vid grytorna. Rachel Paluero, hennes mamma Linda, och Russel Holden lagar svenska, asiatiska och inte minst engelska rätter.BILD: HÅKAN EKEBACKE

Mer läsning

Annons