Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill inte gräva ned elledningen

Eon vill inte gräva ner luftledningarna i Lindbacka. Skälet är att de måste kunna lagas snabbt, eftersom de är huvudledningar in till Örebro.

Annons
Tätt inpå. Trähusen vid bygatan i Lindbacka har Eons högspänningsledningar på endast 26 och 30 meters avstånd. Husen byggdes 1918, då fanns här inte några högspänningsledningar. -Medvetenheten om riskerna har blivit större med åren, nu vill vi försöka påverka, säger Mats Åström och Monica Clomén som bor vid bygatan.

Trots motståndet i Lindbacka håller Eon fast vid sin åsikt.

– En nedgrävd ledning tar längre tid att laga. Dessutom är det en annan typ av ledningar som vi gräver ner i skogarna för att de ska skyddas från nedfallande trän, förklarar Efwa Nilsson, regionchef i Örebro för Eon Sverige.

Boverket är en av de myndigheter som ger råd om farorna med magnetfält. Bengt Larsén, utredare på Boverket, påpekar att styrkan i det beräknade magnetfältet i Lindbacka ligger precis på gränsen där man sett att det kan vara en liten risk för cancer. Då är det svårt att kräva att ledningarna ska grävas ner.

– Vid en koncenssion bör nätbolagen alltid bedöma värdet av en ledning, och jämföra med kostnaden för att minska eventuella risker. Om det är en mycket viktig ledning kan det vara värt att gräva ner eller förändra en sträckning, säger Bengt Larsén.

– Just nu diskuteras mycket allmänt att gräva ner högspänningsledningar. I Stockholm sprängs tunnlar för dem, Stockholms stad behöver mark för bebyggelse.

– I Danmark ska alla ledningar grävas ner. Det är en utseendefråga, man vill ha bort dem från landskapet, säger Bengt Larsén.

Mer läsning

Annons