Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill öppna klimatexperimenthus

Centerpartiet vill öppna ett klimatexperimenthus i Örebro. Där ska konsumenter kunna köpa produkter till hemmet och företagen tjäna pengar på sina klimatsmarta idéer.

Annons

Centerpartiet diskuterar lösningar för att främja det lokala klimatarbetet samt miljöföretagandet. Experimenthuset är ett konkret exempel där företag och konsumenter ska kunna mötas.

– Man låter näringslivet använda och visa sina produkter i en verklig miljö och man får kommersialisera sitt företag, säger Rasmus Persson (C), kommunalråd i Örebro kommun.

Experimenthuset ska vara som ett vanligt hem där företag ska kunna visa upp exempelvis nya former av uppvärmningar, isolering och hushållsmaskiner. Konsumenterna ska få tips och kunna köpa produkterna på plats.

Centerpartiet tycker att det är viktigt att främja miljöföretagandet för att få ut mer grön energi på marknaden.

– Om vi ska klara av miljöhoten måste vi använda oss av de företag och entreprenörer som finns, annars kommer vi aldrig att klara det. Företagen måste också ha chansen att visa sin produkt och ha en rimlig chans att tjäna pengar på den, säger Rasmus Persson.

På nationell nivå förs en liknande diskussion. Partiet vill att staten ska bilda ett nytt utvecklingsbolag, Framtidsenergi AB, för att kommersialisera klimat-smarta lösningar och därmed utöka marknaden för grön energi.

Om Centerpartiet är med och vinner valet i Örebro i höst hoppas partiet att experimenthuset blir verklighet inom en fyraårsperiod.

Mer läsning

Annons