Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill räkna rösterna – igen

– Det känns obekvämt att kommunen och länsstyrelsen kommit till olika resultat i sin rösträkning. När skillnaden är så liten borde vi kanske begära en omräkning.

Annons

Karolina Wallström, (FP), politisk sekreterare i Rådhuset och tillika valnämndens vice ordförande i Örebro, lutar åt att det borde göras en omräkning av rösterna i kommunvalet.

– Men vi har inte bestämt oss än, betonar hon. Luften gick ur oss efter beskedet i fredags kväll. Vi har inte funderat klart än. Omsvängningen har försatt oss i orkeslöshet. Vi vet att vi måste tycka till men behöver helgen på oss.

Men för egen del ser Karolina Wallström starka skäl för omräkning av rösterna.

– Koalitionen fick 2469 röster mer än S och V, säger hon. Och enligt våra egna räkningar så skulle Folkpartiet få ett mandat till med ytterligare en röst eller om S tappar två. Med så små marginaler, och med tanke på att koalitionen fick flest röster, kanske vi är skyldiga att begära en omräkning.

Frågan om valfusk från S lever också vidare, enligt Karolina Wallström.

– Det ramlar in bevis och vittnesmål hela tiden, säger hon, det kan inte vi rå för. Folk som bevittnat saker kontaktar oss och vi har inte avskrivit dessa misstankar.

– Det handlar om olika saker, till exempel gruppröstande, att man hämtat folk, givit dem valsedlar utanför vallokalen. Vi fortsätter att titta på det här och finns det misstankar om fusk så är det en polissak.

Kent Persson (M) är också däckad av rösträkningsdramatiken.

– Jag har valt att försöka ta ledigt under helgen innan jag börjar springa på en massa nya bollar, säger han. Vi ska ha ett möte i partiet på måndag kväll, vi får ta diskusionen då om rösträkning och annat.

– Det är inte att jag är feg som avstår kommentar nu. Men det är lätt att agera för snabbt nu. Att ta beslut i ett sådant läge leder inte givet till korrekta och balanserade avvägningar.

– Vi tänker ta kontakt med länsstyrelsen på måndag för att höra vad som ändrade kommunens rösträkning. Tills dess bör vi vila våra huvuden efter en mycket turbulent vecka.

Mer läsning

Annons