Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill riva upp beslut om Öbo:s nya huvudkontor

Bygget av nytt, centralt huvudkontor har orsakat en stor spricka i det kommunala bostadsbolaget Öbo:s styrelse. Oppositionspolitikerna vill riva upp beslutet.

Annons
Så här ritar arkitektbyrån Juul och Frost Öbo:s nya huvudkontor med affärslokaler i bottenplanet, lägenheter och radhus på taket.

Huvudkontor och bostäder eller bara bostäder på gamla fängelsetomten på Norr?

Öbo:s styrelse har delade åsikter. Oppositionen i styrelsen har reserverat sig mot beslutet att bygga nytt huvudkontor och 48 bostäder på den centrala tomten strax bredvid Karolinska skolan. Kostnad: 240 miljoner kronor.

Miljöpartisten Fredrik Persson i Öbo:s styrelse är en av dem som vill stoppa bygget. Han är kritisk till att majoriteten, med S, C och KD,ändå fattade beslutet att bygga huvudkontoret centralt:

– De vill bygga Örebros flådigaste kontor. Inte blir det någon matsal till Karro i bottenvåningen heller, säger han.

– Eftersom jag som styrelseledamot ska verka för bolagets bästa signalerade jag redan på förra styrelsemöte att får vi makten efter valet kommer det här beslutet att rivas upp. Det är ett löfte till väljarna, säger Fredrik Persson.

– Han vill riva upp beslutet och det skulle kosta skattebetalarna många miljoner. Så kan man inte bedriva politik, kontrar Rasmus Persson (C), vice styrelseordförande i Öbo:s styrelse.

Fredrik Persson vill ha hyresrätter med en skolmatsal för gymnasieeleverna i botten av byggnaden. Fördelarna med hyresbostäder på tomten är flera, menar han:

– Bostäder ger mer liv och rörelse än kontor, och det behövs i City. Kvällstid skapar människor i rörelse utomhus också trygghet.

I stället för centralt tycker Fredrik Persson att Öbo borde bygga sitt nya huvudkontor i något av bostadsområdena, till exempel Vivalla. Det skulle bli billigare och bidra till områdets utveckling, menar han. Fredrik Persson anser också att Öbo:s nuvarande huvudkontor på Söder vid Olof Palmes torg ska göras om till bostäder. Den tanken delar han med flera i styrelsen.

Även Moderaterna och Folkpartiet i Öbo:s styrelse är kritiska till planerna på nytt huvudkontor på gamla fängelsetomten.

Yngve Alkman (FP) skulle vilja riva upp beslutet.

– Men det hänger helt på hur långt bygget har kommit om det är möjligt eller ej.

Anders Åhrlin (M) har också reserverat sig.

– Men jag är tveksam till om det går att riva uppslutet. Det kanske inte är ekonomiskt försvarbart, säger han.

Majoriteten i styrelsen försvarar beslutet:

– Tanken bakom är att lyfta Norrcity och jag tycker att det är önskvärt att ha Öbo mitt i smeten, säger Yusuf Abdow (S).

– Att lägga huvudkontoret i Vivalla är det dummaste jag hört på länge. Merparten av hyresgästerna bor inte där. Det handlar om service till hyresgästerna och medborgarna, säger Rasmus Persson (C).

Öbos nya huvudkontor ska ligga på gamla fängelsetomten, nära Karolinska skolan.

Före eller emot - så tycker ledamöterna

Så här ställer sig de sju ordinarie ledamöterna i Öbo:s styrelse till bygget av nytt huvudkontor och 48 lägenheter:

ordförande:

Karin Sundin (S)

– för bygget

förste vice ordförande:

Rasmus Persson (C)

– för bygget

andre vice ordförande:

Anders Åhrlin (M)

– emot bygget

ledamot:

Yusuf Abdow (S)

– för bygget

ledamot:

Conny Harrysson (KD)

– för bygget

ledamot:

Yngve Alkman (FP)

– emot bygget

ledamot:

Fredrik Persson (MP)

– emot bygget

Mer läsning

Annons