Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindskydd i blåsväder – men det finns hopp

Annons
Vinter och snö. Det estetiskt tilltalande väderskyddet                                                vid Järntorget ger inget sidoskydd mot snöstormar. Men hav tröst, hållplatsen ska eventuellt kompletteras med sidoskydd.

Här kommer en tröst till vindpinade örebroare i väntan på bussen vid Järntorget.

– Vi undersöker om det går att sätta dit en vindskyddande skärm, säger Alexander Dufva, biträdande stadsarkitekt.

Det nya paraplyliknande väderskyddet kom på plats för några veckor sedan. Snyggt, säger vissa.

Iskallt, säger andra, som stått och kurat i kuren som helt saknar sidostycken. Väderskyddet just nu erbjuder inget skydd mot varken snöstormar eller slagregn från sidorna.

– Det verkar som busskuren är byggd för det där trädet som ska växa rakt genom den, men inte för människan. Jag blir allmänt arg, säger örebroaren Kristina Malmsten.

Det är nästan som om Kristina gett upp.

– Protestera lönar sig inte. Det har ju varit insändare om busskuren, men ansvariga svarar bara att ”blir det inte bra är vi beredda att ompröva och placera ett traditionellt skydd på platsen ...”.

Kristina jämför med att stänga av värmen i ett hus:

– Och sedan säga: ”ni kanske fryser, men vi får väl se om det blir något obehag” ...

Men varför blev det som det blev?

Kommunens kollektivtrafikansvarige Bo Fredriksson har tidigare försvarat sig i media med att han inte fått se några ritningar på nya väderskyddet.

– Det var en arkitekt som tog fram det här. Men hade jag fått se ritningar skulle jag sagt direkt: det måste ju finnas vindskydd. Jag förstår alla som klagat, säger Bo Fredriksson.

På arkitektavdelningen passar man bollen tillbaka: ”under designprocessen har representanter från Stadsbyggnad, tekniska förvaltningen, och Bo Fredriksson deltagit”, skriver Alexander Dufva i ett mejl till Stadsliv.

Dufva vill lyfta fram de estetiska värdena i arbetet med att omdana Järntorget och Storgatan.

– Vi har gjort så mycket vi kan för att lyfta fram slottet och bjuda örebroare och besökare på finrummet vid ån. Till våren kommer de positiva förändringarna att märkas mycket tydligt, berättar han.

Han poängterar att murar och buskar tagits bort, man har skapat sittplatser i helt nya lägen mot tidigare.

– Det gjorde att vi valde att utforma ett vägglöst väderskydd vid hållplatsen. Det lämnar vyn mot vattnet öppen, det flörtar lite med Svampen som kan anas i fonden av Storgatan, och det antyder kanske en smula av Paris metronedgångar i jugendstil – samma stil som flera av husen vid Järntorget, förklarar han i poetiska ordalag.

Alexander Dufva säger sig ha räknat med att det skulle bli en viss diskussion kring det nya väderskyddet.

– Men vänta bara – det kommer långt mer spektakulära saker inom kort, alldeles intill. Vi får se vad örebroarna säger då!

Mer läsning

Annons