Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinöfärjan stängs ner av Trafikverket

Trafikverket kommer inte köra färjan till Vinön nattetid när det behövs ambulans eller räddningstjänst. Det blir för dyrt.

Annons
inte på natten. Trafikverket kör inte Vinöfärjan på natten vid akuta insatser. Vinön blir en av fem nattstängda öar i landet utan annan kommunikation. Arkivfoto: Lars-Göran Månzon

Trafikverket har haft ett specialavtal för Vinöleden, där besättningen har haft jour för att köra färjan vid akuta insatser. I maj sades avtalet upp från och med den 1 december.

– Det innebär att Trafikverket inte ansvarar för transporter från den sista turen på kvällen till första turen på morgonen, säger Karl-Erik Hermansson, nationell färjesamordnare på Trafikverket.

Det fanns ett löneavtal som inte gav besättningen vad de hade rätt att få ut. Med ett korrekt avtal ökar kostnaden från en halv miljon kronor per år till 2,8 miljoner.

– Då är det inte ekonomiskt försvarbart att använda skattepengar så. Därtill är det inte Trafikverkets uppgift. Det är landsting och kommun som svarar för räddningstjänst, säger Karl-Erik Hermansson.

Är det inte ni som ansvarar för att det finns vägar?

– Vi kör bara de turer som är fastställda i tidtabell, säger Karl-Erik Hermansson.

Mats Björeman, medicinsk rådgivare på Örebro läns Landsting, säger att det är en lösning på gång.

– Det är ett samarbete mellan oss och i första hand Närkes brandkår, men också kommunen, polisen och länsstyrelsen. Dessutom har vi haft kontakt med företrädare för vinöborna, och vi ska även ha ett stormöte, han.

Exakt hur den lösningen ser är däremot inte helt klart

– Nej, men det bygger på att vi utnyttjar ett avtal med Närkes brandkår kring hjälp med transport av både sjukvårdspersonal och patienter. De har både en svävare och en båt som man kan lägga i Hampetorp alternativt köra direkt från Örebro med ambulanssjuksköterskor sedan kommer vi att köra ambulansen till Hampetorp, säger Mats Björeman.

Mer läsning

Annons