Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterns åkning hotad

Räkna inte med någon skidåkning i den stora, södra backen i Storstenshöjden i vinter. De många turerna kring Storstenshöjdens framtid fortsätter och det är i dagsläget svårt att se något slut på dem.

Annons

– Jag hoppas att jag har fel, men det verkar inte längre finnas något intresse av en dialog med de styrande politikerna, säger Johan Larson, som under flera år försökt köpa skidbackarna för att utveckla området till ett vintersportcenter.

–  Politikerna skulle återkomma efter semestrarna för ett besked. Men vi har ännu inte hört någonting och nu är det i slutet av oktober.

Gällande avtal?

Under tiden som turerna pågått så har Johan Larson de senaste åren drivit anläggningen genom ett entreprenadavtal med Örebro kommun, ett avtal som efter den här säsongen går ut.

Johan Larson hävdar dock att det köpeavtal av Storstenshöjden han gjorde med den förra politiska ledningen i Örebro fortfarande är giltigt. Och i den tolkningen får han stöd av de borgerliga politikerna som tecknade avtalet. Men, i det avtalet står att avtalet ska gälla under förutsättning att det kommer en positiv vattendom under juni månad som ger markägaren rätt att använda vatten från de norra sjöarna till att framställa snö till backarna. Den domen kom aldrig.

Skydda köparen

– Men vi hävdar att den passus i avtalet mellan oss och Örebro kommun som handlar om att det skulle finnas en vattendom var tänkt som ett sätt att skydda köparen, inte säljaren, säger Johan Larsons jurist Johan Hjortsberg.

– Det vill säga att det var ett sätt av kommunen att skydda Johan Larson från att köpa området om det skulle komma en dom som inte gav honom rätt att ta vatten från sjöarna.

Nytt försök

Efter den uteblivna domen i juni var det tänkt att mark- och miljödomstolen i slutet av september skulle ta upp ansökan om en ny vattendom. Inte heller den förhandlingen blev av.

Nu är tanken att domstolen på torsdag ska göra ett nytt försök att samlas i Ånnaboda för att bilda sig en uppfattning om problemet.

Snart för sent

– Jag tror att det kommer att dröja till minst in i december innan en eventuell positiv dom kommer att vinna laga kraft men då är det för sent att ordna snö till den södra backen för den här vintersäsongen, menar Johan Larson.

– Om vi inte får igenom det tidigare tecknade köpeavtalet så får vi fundera på att gå till domstol med det för att få frågan avgjord, fortsätter han.

– Vi är ett litet företag men på vår lönelista finns det omkring 45 personer under högsäsongen. Både dom och vi är beroende av att veta hur framtiden ska bli.

– Vi vill inte lägga av men det måste hända något nu. Annars måste vi lägga av.

Mer läsning

Annons