Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visa cykelvett och etikett

Nu slår cykelklubben Örebrocyklisterna till bromsen.
- Cyklister och även bilister och fotgängare borde visa mer hänsyn och samspel i trafiken, tycker Lena Sannerholt i klubben,

Annons
Aja baja. Många cyklister struntar tyvärr i att ha hjälm, påpekar Lena Sannerholt.BILD: JONAS ERIKSSON

Klockan är 07.30 och solen ligger lågt. Det är svårt att se bilar och cyklar i motljuset.Folk har bråttom och cyklar kors och tvärs i city.

På stråket Drottningatan-Storgatan svischar cyklisterna fram. De som ska norrut får extra fart i ”backen” vid Stora Hotellet. De rullar inte bara snabbt, de rullar också nästan ljudlöst. Dagens moderna cyklar hörs knappt.

– Tyvärr saknar många cyklister hjälm. De verkar inte vara speciellt rädda om huvudet, säger Lena och tänker på vad en vurpa kan leda till för en oskyddad cyklist.

Antalet vardagscyklande personer har blivit allt fler de senaste åren. Många örebroare har bråttom i morgonruschen, men några av dem tar chanser och struntar ibland i regler och ignorerar faror.

– Många cyklister är faktiskt dåliga på högerregeln. Har de inte lärt sig det? Högerregeln gäller inte bara för bilster utan också för cyklister, säger Lena som noterar att åtskilliga cyklister genar på ett felaktigt sätt i kurvor, att flera svänger utan att visa tecken.

– För att samspelet i trafiken ska bli bättre är det viktigt att alla, cyklister, bilister, bussförare och fotgängare försöker få ögonkontakt med varandra, framhåller Lena.

Nära oss går fotgängare rakt ut i gatan, mycket nära cyklister och bussar.

Vid Karl-Johanstatyn ser vi cyklister som ivrigt talar i telefon, cyklister som lyssnar på radio. De sätter hörsnäckor i sina öron-och kan tappa uppmärksamhet på omgivningen.

– Även om man har hjälm så är man oskyddad som cyklist. Jag tycker mig kunna säga att bilister i andra länder i Europa, exempelvis Spanien och Italien, tar större hänsyn till cyklister än vad bilister i Sverige gör. Det gäller inte minst när man är ute på landsväg, säger Lena som med sin klubb Örebrocyklisterna anordnar gruppcykling varje söndag ... med start från Stortorget klockan 10.

När klockan närmar sig 9 denna vardagsmorgon konstaterar vi : Det är inte första gången vi tar upp ämnet trafikvett/cykelvett i Örebro. Det är heller inte sista gången. Det enda man kan göra för att undvika skador och för att öka trivseln i staden är att påminna och åter påminna om enkla regler och sunt förnuft.

I centrala Örebro. Högerregeln gäller även cyklister, påminner Lena Sannerholt
I cykelstaden Örebro. Det behövs mer ödmjukhet i trafiken, säger Lena Sannerholt.BILD: JONAS ERIKSSON

Mer läsning

Annons