Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vissa elever drar ner snittet

Siffrorna för prestationsgraden på Örebro universitet dras ner av det höga antalet studenter som läser fristående kurser och på distans.

Annons

Högskoleverket har nu tittat närmare på hur antalet elever som läser fristående kurser samt kurser på distans påverkar lärosätets allmänna prestationsgrad, alltså hur många som tar sina poäng.

Ju fler studenter ett lärosäte har

som läser på distans eller fristående kurser, desto lägre prestationsgradssiffror har de. Vad gäller Örebro universitet ligger man på åttonde plats med totalt 82 procents prestationsgrad. Det som drar ner snittet beräknas vara den höga andelen elever som läser fristående kurser vid universitetet. Det rör sig om 26 procent. Antal distansstudenter är 10 procent.

- Det finns många som läser just fristående kurser för att i första hand inhämta kunskap inom något som de är intresserade av, inte för att ta poäng, menar Lena Eriksson på Högskoleverket. På till exempel yrkesprogrammen är syftet att ta examen och då är förutsättningen att ta sina poäng, det ger andra helhetsresultat.

Mer läsning

Annons