Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vissa saker skainte få hända"

”Bad på egen risk”, står det i receptionen på Gustavsvik. Det är en attityd som Henrik Johansson, forskare i vattensäkerhet, inte håller med om.
– Erbjuder man en tjänst ska man ha beredskap så att saker och ting kan hanteras och vissa saker ska inte få hända, säger han.

Annons

Henrik Johansson är före detta badchef och har forskat om vattensäkerhet vid Umeå universitet. Han menar att badanläggningarna har ett ansvar när drunkningsolyckor som den i fredags inträffar.

– De flesta säger att det är föräldrarnas ansvar att förhindra att sånt här händer men då brukar jag ta metaforer med till exempel ett flygbolag. Jag anser att huvudansvaret bärs av verksamheten, den som erbjudit attraktionen, alltså Gustavsviksbadet och i slutändan Örebro kommun, säger han.

Badvärdar

På Gustavsvik är man av en annan åsikt.

– På Gustavsvik heter vi badvärdar och inte badvakter och det är för att folk inte ska förledas att tro att vi vaktar deras barn. För att undvika missförstånd, man har ansvar över sina egna barn, säger Marcus Wirén, badchef på Gustavsvik.

Det är inte bara Gustavsvik i Sverige som har valt att ha badvärdar istället för badvakter.

– Att många badanläggningar i Sverige anställer badvärdar istället för utbildade livräddare eller badvakter visar att det finns en trend där man inte vill lägga något ansvar på badvärdarna, säger Henrik Johansson.

Service och bevakning

På Gustavsvik är badvärdarnas arbetsuppgifter att bevaka bassängerna, ge service åt badgästerna. Två gånger om dagen städas också badanläggningen av badvärdarna.

– Det är självklart så att vi håller uppsikt över alla bassängytor. Badvärdarna är alltid förberedda och finns till hands om något händer, säger Marcus Wirén.

Det är väldigt ovanligt med olyckor som den i fredags på Gustavsvik, sist det hände var för 18 år sedan, påpekar han.

Mildare lagstiftning

Lagstiftningen i Sverige är mildare än i övriga Norden när det gäller vattensäkerhet. Det finns inget uttalat krav på att man på en badanläggning måste ha badvakter.

– I jämförelse med övriga nordiska länder men även med hela västvärlden så ser säkerheten i Sverige inte bra ut, säger Henrik Johansson och fortsätter:

– När någon drunknar är det en tragedi för familjen men det kan också vara en tragedi för de personer som är satta att bevaka det här i badhusen.

Polisens utredare kom dock fram till att ingen agerat felaktigt vid den olycka som inträffade på Gustavsvik i fredags.

Badmästare och badvärdar

Badmästare utbildas via en KY-utbildning. Livräddare och badvakter utbildas av olika organisationer som var för sig kvalitetssäkrar utbildningar. Badvärdarna på Gustavsvik har badvaktsutbildning steg1 eller motsvarande. Två gånger om året har de ett livräddningsprov som all personal måste genomgå för att se att de rent fysiskt klarar jobbet. Badvärdarna är också utbildade i Hjärt- och lungräddning (HLR). En gång i månaden har de livräddningsträning.

Hjärt– och lungräddning (HLR) är en första hjälpen-åtgärd som innebär att räddaren tar över den insjuknades andning och blodcirkulation under en begränsad tid. Detta går till så att räddaren utför konstgjord andning och cirkulation med hjälp av växelvis mun-till-munandning och kompressioner av bröstkorgen.

Källa: www.ne.se

Mer läsning

Annons