Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst ska Gert få åka med

I onsdagens tidning skrev NA om rullstolsburne Gert Erlandsson som inte fick åka med bussen. Flera läsare har hört av sig och det är inte första gången en rullstolsburen person i Örebro inte får åka med.

Annons
Fick inte åka med. ”Det sitter ju till och med en liten skylt med en rullstol vid dörrarna, är det inte ironiskt att man inte får åka med”, säger Gert Erlandsson.

– Jag hoppas verkligen att de anmäler till diskrimineringsombudsmannen, det är ett stort problem och måste uppmärksammas, säger Agnetha Mbuyamba, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

Utbrett problemAtt rullstolsburna inte får åka med kollektivtrafiken är enligt Agnetha Mbuyamba ett utbrett problem över hela landet. Därför har de valt att driva frågan extra hårt inför valet och göra en årsrapport om rörelsehindrade i kollektivtrafiken. Hon tror det beror på osäkerhet, att förarna inte vet hur de ska göra och att de i sådana fall väljer att neka för att vara på den säkra sidan. Agnetha har hört ursäkter om bland annat brandrisk och trafiksäkerhetsrisk.

– Hade det varit en person som avvek från normen på något annat sätt skulle man aldrig neka den att åka buss, men med människor med funktionshinder har man inte de spärrarna på samma sätt, vilket är helkonstigt, säger Agneta Mbuyamba.

Lättare nuTex Kihlström är trafikchef på Nobina i Örebro som kör stadsbussarna. Han berättar att förut när de hade kassor med kontanter fick inte föraren lämna kassan för att hjälpa en passagerare på bussen. Problemet med kassorna är dock avhjälpt eftersom det numera är kontantfria bussar och förarna kan hjälpa till med till exempel barnvagnar.

Får hjälpa tillNobina har också gått ut med ett förtydligande till sina bussförare att de får lämna förarbåset för att hjälpa människor på bussen och att rullstolsburna får åka buss utan ledsagare.

Mer läsning

Annons