Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vita pulvret: "Antrax kan ej uteslutas"

Det vita pulvret innehåller biologiska spår, men den fullständiga analysen blir färdig först under fredagen. Det säger polisens vakthavande befäl. Insatsen vid Transportstyrelsen har utökats. 

Annons

Se tv-bilderna när bombskyddet bär ut misstänkta pulvret.

Pulvret kom i ett brev till myndigheten i morse. En enhet från polisens nationella bombskydd i Stockholm kallades till platsen och gick strax efter lunch in i lokalerna iklädda speciella dräkter.

De har fört ut brevet med pulvret och analyserar det i sin lastbil. 

- Vi har hittat spår av biologisk materia i pulvret. Men det kan vara precis vad som helst, säger polisens vakthavande befäl Anders Wallin och fortsätter:

- Men vi får ett besked tidigast i morgon vad det kan vara för någonting. Pulvret är ganska grovt, lite grövre än sand och kristallaktigt. 

Polisen rubricerar händelsen som försök till spridning av gift eller smitta. 

- Vi har personal på plats som är beredda att sanera i första hand polispersonal som varit inne i lokalerna. Vi kommer att spola av dem innan de tar av sig skyddskläderna. Sedan tas spillvattnet omhand och dräkterna förpackas, säger Christer Sundqvist.

Vid 14-tiden utökade

polisen avspärrningarna till att omfatta också ett område utanför Transportstyrelsen. 

Enligt räddningstjänsten fanns det små spår av antrax i pulvret men det kan varken polisen eller sjukvården bekräfta.

– Antrax kan ej uteslutas, säger smittskyddsläkaren Hans Fredlund.

14 personer som kommit i kontakt med pulvret har fått antibiotika och har sedan fått åka hem. Enligt Fredlund finns det ingen risk för att mjältbrand smittar.

Mer läsning

Annons