Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittnade falskt – nu åtalastrion för mened

Tre personer åtalas för mened efter att ha vittnat i Örebro tingsrätt.De tre, en man och två kvinnor, anklagas för att ha lämnat osanna uppgifter i domstolen, i en tvist om en revers på 200 000 kronor.

Annons

Det slutade med att den som ställt kravet på pengarna förlorade målet i tingsrätten.

Vid förhandlingen hade alla tre sagt att de 200 000 kronorna var helt återbetalade genom en kontantbetalning långt tidigare.

Men i efterhand kom det fram uppgifter om att vittnesmålen var osanna och det blev en polisanmälan och utredning om mened.

Förundersökningen lämnades sedan över till åklagarkammaren i Örebro och chefsåklagare Gunnar Brodin har nu beslutat att väcka åtal.

Enligt åtalet har alla tre erkänt mened under polisförhören och sagt att de före vittnesförhören i rätten kom överens om att lämna osanna uppgifter om att pengarna var återbetalade.

Vittnesmålen i domstolen lämnades under ed och innebar att tingsrätten gjorde en bedömning utifrån vad vittnena sagt. Rätten dömde så att den som hade ställt penningkravet förlorade.

Därmed har chefsåklagare Gunnar Brodin beslutat att åtala mannen och kvinnorna, samtliga bosatta i Örebro län.

Vid den rättegång som ska hållas angående mened blir det vittnesförhör med mannen som hade krävt 200 000 kronor, för att styrka att han inte fått pengarna.

Tingsrättens dom i tvistemålet blir också ett bevismaterial för att visa att de tre under ed lämnade osanna uppgifter. När rättegången ska hållas är ännu inte bestämt.

Mer läsning

Annons