Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vivalla rustas upp - men vad blir hyran?

Vivalla ska rustas och förändras med nya hus och gårdsmiljöer. Visgatan kan bli först ut, men många oroas för att hyrorna ska öka.

Annons
Kvarteret vid Visgatan kan bli först ut, om Öbos styrelse ger klartecken till förslaget om renovering och ny- och ombyggnad.

Nu finns ett arkitektförslag till hur Vivalla kan förändras, som bostadsbolaget Öbo låtit tag fram tillsammans med hyresgäster. I december ska Öbos styrelse fatta beslut om ombyggnaden blir som det är tänkt.

Nya mötesplatserKvarteret vid Visgatan kan bli den första delen i förändringen. I förslaget rivs ett par av de ursprungliga husen, och ersätts av nya. Öbo vill också göra nya mötesplatser med gårdshus och gemensamhetsutrymmen. Området är i stort behov av renovering och energianpassning, eftersom det byggdes för 40 år sedan, hävdar Öbo.

- Vi har tagit fram det bästa ur flera arkitektförslag och tillsammans med hyresgästerna gjort ett enda förslag, säger Anna-Carin B Magnusson, projektkoordinator på Öbo.

HyresökningOmbyggnadsförslaget har engagerat många Vivallabor som deltagit i arbetsgrupper. Men det finns också en oro i området, eftersom Öbo talat om en hyresökning på 20 procent. Dessutom måste de hus som ska rivas, evakueras under ombyggnaden, vilket har oroat de boende. I går kväll hölls ett möte i Vivalla mellan ett trettiotal hyresgäster och Öbo.

- Jag är 80 år. Jag klarar inte en stor hyreshöjning eller en flytt. Jag vet inte hur det ska bli, sade 80-årige Melva Bergström som bott i samma lägenhet sedan 1968.

Mötet bestämde att bjuda in politikerna i Öbos styrelse till en ny träff, innan beslutet tas den 16 december.

Enligt planerna ska Visgatans kvarter glesas ut med mer utrymme för privata zoner.
Oro finns. I måndags kväll hölls ett möte i Hyresgästföreningens lokal med Öbo. Melva Bergström på bilden sade att hon rädd för att inte kunna bo kvar i Vivalla om det blir hyreshöjningar efter ombyggnaderna.

Mer läsning

Annons