Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vivallabranden gav 16-åring120 timmars ungdomstjänst

En 17-årig kompis  fälls för dödshot mot åklagaren.

Annons

Den 16-åring som brände ned idrottshallen i Vivalla har nu dömts för brottet.

Samtidigt fälls en av hans kompisar för att ha dödshotat åklagaren.

Örebro tingsrätt dömde på fredagen 16-åringen till ungdomsvård och 120 timmars ungdomstjänst för mordbranden den 31 oktober förra året. Branden startade efter att 16-åringen tänt eld på en gymnastikmatta som han släpat fram till en dörr. Hallen hade ett bokfört värde på åtta miljoner kronor.

Tillsammans med en 17-årig kompis döms 16-åringen även för två brandtillbud vid förskolor i området den här kvällen. Brotten rubriceras som mordbrand och försök till mordbrand.

Totalt brann det oförklarligt på åtta platser i Örebro kvällen den 31 oktober. Men de övriga fem bränderna har ingen åtalats för.

17-åringen döms även för att ha dödshotat den åklagare i Örebro som först ledde mordbrandsutredningen.

”Du har på dig till den 18 juli att ta lägga ned alla åtal mot de som är misstänkta för bränderna i Vivalla” skrev ynglingen i ett mejl.

Han hotade även åklagarens familj. En utredning visade att mejlet till åklagaren hade skickats från ett hotmailkonto som 17-åringen skapat hemma hos sig. Kontot hade skapats precis innan mejlet skickades. Enligt tingsrätten är det uteslutet att någon annan än 17-åringen hade skrivit det.

Hotet ledde till att en annan åklagare, Jonas Almström, fick ta över hela målet.

17-åringen döms nu även för hot mot tjänsteman och övergrepp i rättssak. Straffet blir ungdomsvård och 100 timmars obetalt arbete i form av ungdomstjänst.

Åklagaren som han hotade får 15 000 kronor i skadestånd.

Ytterligare en pojke var åtalad för delaktighet i en av bränderna. Han frias dock av tingsrätten.

Läs mer i lördagens papperstidning.

Mer läsning

Annons