Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volvos haverikommission utreder branden

Bilbranden kommer att utredas av Volvos egen haverikommission.
– Vi är särskilt intresserade när nyare bilar drabbas, säger presschefen Bo Larsen.

Annons

Bilfabrikantens haverikommission kommer att inspektera bilen för att försöka se var, hur och varför branden uppstått. Troligen kommer utredarna även att kontakta Branco Sacvic för att höra med honom om hans iakttagelser.

– Så ser den normala gången ut, säger Bo Larsen. Vi vill ju försöka undvika att samma sak händer en gång till.

– En annan viktig sak är att kunderna hålls så skadeslösa som möjligt. Jag utgår från att vi kommer att göra allt som står i vår makt för att den här kunden ska få hyra in en bil som passar hans behov.

Ytterst ovanligt

Att bilar fattar eld av sig själva är ytterst ovanligt. Det visar en fem år gammal undersökning gjord av försäkringsbolaget Folksam.

– Av alla de bilar vi hade försäkrade hade 1,8 promille råkat ut för en brand. Så det är ju ett oerhört litet problem, säger Folksams forskningschef Anders Kullgren.

Fel i elsystemet är den vanligaste orsaken till att bilar fattar eld. Oftast är bränderna begränsade och i huvudsak är det i panelen i kupén som det börjar brinna.

Enligt Kullgren är det mycket ovanligt att människor skadas eller dör i den här typen av bränder. Däremot blir bilden en annan när fordon börjar brinna till följd av en krock.

Mer läsning

Annons