Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vulkanresor", "appar" och "asktåg" gör 2010

Nu är den årliga listan över nya svenska ord kommen från Språkrådet. Askan från vulkanen på Island är den händelse under det gångna året som gjort störst avtryck i årets upplaga av Språkrådets nyordslista.

Annons

”Askbrända” flygresenärer som förlorade ekonomiskt på dröjsmålen blev ”askbrända”, om de inte hade lyckan att boka om sina resor på extrainsatta ”asktåg”. Hemma väntade otåliga ”askänkor” och ”askänklingar” på sina kära som hade gjort ”vulkanresor”.

Egentligen är det rätt typiskt. Extraordinära händelser ger upphov till extraordinära ord. Men sannolikheten att de kommer att fastna i det allmänna språkbruket är försvinnande liten. De jag nämnt här ovan upplöstes och glömdes bort så snart askmolnen skingrades.

Fickla roligast

Men det gäller tyvärr även väldigt användbara vardagliga ord. Jag har några personliga favoriter från tidigare nyordslistor. Verbet ”fickla” är ett sådant. Det lanserades 2001 av Wiktor Nilsson, 2,5 år, i Sölvesborg under en tävling som lanserats på mjölkpaket. Wiktor berättade att han använde ordet ofta och tyckte att ”roligast är det att fickla under täcket”.

– Det täcker en semantisk lucka i svenskan för det mycket viktiga begreppet ’lysa med ficklampa’, konstaterade juryns ordförande Olle Josephson på dåvarande Svenska språknämnden. En annan favorit är ”Pompekunskaper” från 2003 som faktiskt har lokal anknytning. Det uppfanns under en gymnasielektion, jag vill minnas att det var på Karro. En klass hade diskussioner om kunskap och på något sätt halkat in på Karl XII och detaljkunskaper som till exempel att han hade en hund som hette just Pompe. Konstruktionen är genial. Pompekunskaper betecknar just sånt som kan vara trevligt att veta men som egentligen är helt oviktigt. Ordet har bara en brist; det förutsätter att man känner till Pompe.

Användbarhet nyckelord

Vilka ord ur årets lista kommer då att bita sig fast? Här är användbarheten nyckelordet. Ord för ny teknik får vi sannolikt dras med ett tag: Vi använder dagligen ”appar” i våra nya mobiler och ”facebookar” på internet. Andra fastnar av andra orsaker; ”Köttklister” för att det låter så snuskigt, ”kalkstenssångare” för att det faktiskt är en nyupptäckt fågelart och ”vuvuzela” för det oförglömliga brölet under fotbolls-VM.

Men de flesta orden kommer att falla i glömska, och kanske lika bra det. I annat fall blir de väl möjligen bara pompekunskaper.

Här är de nya orden:

App – program som laddas ned från nätet till en mobiltelefon

Askänka – person som väntar på att make som stoppats av aska från vulkanutbrottet på Island ska komma hem

Bloppis – försäljning av saker man tröttnat på via en blogg

Cykelbarometer – apparat som registrerar hur många cyklar som passerar en viss punkt

Kaffeflicka – ny betydelse: Ung kvinna som bjuds in som ”något sött till kaffet” på en herrmiddag (aktuellt i samband med skandalboken om kungen)

Köttklister – ämne tillverkat av djurblod som kan användas för att klistra ihop mindre köttdelar till något som ser ut som hela köttstycken

Kalsongbombare – terrorist som gömt en bomb i sina kalsonger

Serieskytt – ny betydelse: Person som vid flera tillfällen skjutit mot folk

Wikiläcka – läckande av hemlig uppgift via webbplatsen Wikileak

Källa: TT

Mer läsning

Annons