Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wadköping firar 50

Artikel 19 av 107
Örebro 750 år
Visa alla artiklar

”Solen går upp, markerande i staden Wadköpings annaler en märklig dag...” Det är inte bara Örebro som jubilerar i sommar. 4 juni är det 50 år sedan kung Gustaf VI Adolf invigde kulturstaden och detta firas på många olika sätt.

Annons
1965. Kung Gustaf VI Adolf inviger Wadköping 4 juni för 50 år sedan. Foto: Walfrid Carlsson

Inledningen av denna artikel en omskrivning av inledningen av Hjalmar Bergmans roman Markurells i Wadköping, en fiktiv stad som fick ge namn åt dagens verkliga Wadköping som består av hus som före 1965 fanns på olika adresser i Örebro, staden som i år 750-års jubilerar.

Många evenemang arrangeras i Wadköping i sommar med anledning av jubileet. Lagom till jubileet har allmänheten möjlighet att få veta mer om Wadköping. I skriften ”Solen går upp över Wadköping” berättar Ingalill och Stigbjörn Bergensten inte bara om husen utan också om människorna som bodde och arbetade där samt de kulturvänner som idogt och framsynt arbetade för att skapa Wadköping.

I flera fall är berättelsen en dramatisering. Förutom Hjalmar Bergman kan här nämnas Cajsa Warg, Ulla Viotti, Lisbeth Hamping och Margit Palmaer-Waldén och hennes make, initiativtagaren till Wadköping Bertil Waldén, som också var landsantikvarie.

Bo Fransson skildrar Wadköping på ett annat sätt än vad Ingalill och Stigbjörn Bergensten gör. I en film berättar Bo Fransson om var i Örebro husen fanns före 1965.

Ingalill och Stigbjörn Bergensten ... Foto: Anders Erkman
Vid Behrns hus. Bo Fransson har gjort en film om var husen i Wadköping fanns innan de kom till Lars Bohms udde.
Alla artiklar i
Örebro 750 år

Bildspel: Vattenbanan invigs i Örebro

...

Annons