Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Walle fotograferade det mesta

Walfrid Carlsson, 1902-1979, hade arbetat som fotograf i flera år innan han öppnade ateljén och affären Foto 7:an 1951. Affären låg då på Engelbrektsgatan 7, därav namnet.

Annons
I albumet. Walfrids dotter Gunilla Pehrson tittar i pappas fotoalbum.

– Ska jag vara riktigt ärlig så minns jag inte så mycket av honom eftersom han nästan alltid jobbade. ”Skaffar du eget får du aldrig någon ledig tid”, sa han till mig, berättar Gunilla, som trots uppmaningen från sin far också skaffade eget och drev Pet Products i Örebro från 1970 till 2009.

Den gode Walfrid hade flera fotoföretag. Massor av hans bilder finns bevarade hos Stadsarkivet i Örebro. Han tog vykort, både i Örebrotrakten och i övriga Sverige. Att titta i ett album med Walfrids bilder är som att göra en Nils Holgersson-resa i Folkhemmets Sverige.

– Pappa älskade kyrktorn, säger Gunilla och tänker på alla höga byggnader som Walfrid fotograferat och varit uppe i för att fotografera.

Hur många mil han trampat på sin cykel för att jobba vet ingen, men arbetsfältet utökades då han köpte bil, ett fordon med registreringsnumret T 13000.

Vi talar om en tid då de allra flesta bilder var svartvita. En anonym men ovärderlig medhjälpare till Walfrid var kopisten Gunnar Andersson som hade hand om mörkrummet.

1961 flyttade Foto 7:an över gatan till Engelbrektsgatan 30.

I början av 70-talet övertogs Foto 7:an Åke Andersson som var ägare fram till 1977 då Curt Englund köpte affären. 1981 blev Krister Wahman och Janne Wallin nya ägare. Sedan 1989 finns affären på Engelbrektsgatan 26.

En annan tid. Foto 7:ans första adress var Engelbrektsgatan 7.
En annons. Förr hade inte alla en kamera.
En annons. Fotograf Walle var alltid beredd att rycka ut.
I ateljén. Walle visste hur han vill ha sina motiv.
Ny affär. Foto 7:an har öppnat och Walfrid Carlsson överlämnar blommor till första kunden.
1965. Kungligt besök i Wadköping och Walfrid är där med sin kamera. BILD: WALFRID CARLSSON

Om Walfrid Carlsson

Walfrid Carlsson var hans namn. Han startade Foto 7:an 1951. De som i dag snabbt tar bilder med digitalkamera kan skänka Walfrid en varm tanke. Han förevigade minnesvärda ögonblick åt dem som saknade kameror. Han plåtade bröllop, kräftskivor, Örebromiljöer och mycket annat. I början cyklade han på alla uppdrag. I sina annonser var han glasplåtsklar: ”Carlsson tar er i hemmet”. – Det körde han hårt med. Han kunde vara lite ekivok, säger Walfrids dotter Gunilla Pehrson.

Mer läsning

Annons