Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Folke får ingen färdtjänst till kyrkan

87-årige Folke Holmberg fick rätt i förvaltningsrätten men länstrafiken vill inte ge honom hjälpen och överklagar beslutet.– Det är inget roligt att behöva strida för sig på det här sättet, säger Folke.

Annons

Folke är både blind och rullstolsburen och bor i en lägenheten på tredje våningen.

Trösklar och dörrar är handikappanpassade och huset har en hiss men det faktum att Folke inte kan se gör honom ytterst beroende av andra människor.

Det var i höstas som Folke ansökte om extra hjälp i samband med färdtjänst. Länstrafiken avslog ansökan med hänvisning till att färdtjänstens uppdrag är att transportera från en punkt till en annan, inte att hämta och lämna i bostaden.

I april beslutade dock förvaltningsrätten i Karlstad att Folke visst har rätt att bli hämtad i sin lägenhet – ett beslut som länstrafiken i sin tur överklagat.

– De har ju regler som säger att chaufförer inte ska behöva gå upp i lägenheten. Men det är under normala förhållanden och det här är inte normala förhållanden när jag inte kan se och är rullstolsburen.

En medfödd sjukdom gjorde att Folke successivt förlorade synen. Helt blind har han varit sedan 30-årsåldern men rullstolen tillkom först på senare år.

– Jag bröt höftbenet för tre år sedan och jag kom inte i gång att gå igen. Jag försökte, det var därför jag gick på vården och rehab men benen vill inte. Det är främst knäna som gör att jag inte kan stå, berättar Folke.

Till sin hjälp i vardagen har han vännen Eva Larsson som följer med på sjukresor, handlar och hjälper till att laga mat på veckodagarna. Men på helgerna är Eva upptagen och hemtjänstpersonalen hinner inte vänta på färdtjänsten med Folke. Och det är främst på söndagarna som Folke behöver färdtjänst för att kunna åka till kyrkan.

– Personalen är väldigt bra på det här stället men de hinner inte med att vänta på en bil.

I söndags, när vädret var hyfsat ute, rullade personalen ned Folke till porten där han fick sitta ute och vänta på färdtjänsten i 20 minuter, en lösning som inte är hållbar i längden.

– Skulle jag gå på deras anvisningar skulle jag inte ta mig någonstans, jag tar mig inte ens ut ur hallen, säger Folke.

Folke har tidigare jobbat som kurator och hjälpt många andra med färdtjänsten, själv har han haft färdtjänst sedan 80-talet och konstaterar att inställningen förändrats mycket.

– Här väntar jag nu på klartecken från kammarrätten och det kommer väl att ta sin tid så jag får vänta, säger Folke uppgivet.

NA har sökt Tex Kihlström, enhetschef för särskild kollektivtrafik vid länstrafiken, för en kommentar utan att lyckas.

Mer läsning