Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Werme: Polisanmälan är det enda rimliga

-Bara misstanken om att mutbrott kan ha förekommit i kommunen är olycklig. Därför är det enda rimliga i det här läget att göra en polisanmälan, säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme.

Annons
Kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (FP).

I tisdags morse fick Staffan Werme information om att en polisanmälan skulle göras mot två KFÖ-anställda.

-Det var ett riktigt beslut, tycker jag, med tanke på de uppgifter vi fått från NA.

De flesta av de uppgifter som NA har låtit kommunen ta del av är inte nya. Redan för ett par år sedan fick du information om att tips om oegentligheter kommit in till kommunen.

Vad gjorde du då?

-Jag och dåvarande kommundirektören Lena Källström tyckte att en utredning behövde göras. Därefter återrapporterade hon till mig att det inte fanns några indikationer på oegentligheter. Det nöjde jag mig med. Så måste det fungera, som högsta politiker i kommunen måste jag kunna lita på det tjänstemännen redogör för.

Tycker du i dag att du eller ni borde ha agerat annorlunda?

-Nej. Den bedömning vi gjorde då känns fortfarande rimlig. Då hade vi inte de mer konkreta sakuppgifter som i dag lett till att vi har gjort en polisanmälan.

Samtidigt betraktar han sig som medskyldig till ”en allvarlig miss”.

-Ja, vi dokumenterade aldrig något av det som kom fram då och diarieförde därmed inte heller något material om vad som utreddes. Det är naturligtvis inte bra med tanke på vad vi vet i dag. Det ansvaret tar jag delvis på mig.

Staffan Werme tycker att det är ett problem att förre fastighetschefen Mats Brantsberg under lång tid vägrat ställa upp på intervjuer och endast svarat på frågor från media i mejlform.

- Jag kan i min roll aldrig gå på och tala om vad en enskild tjänsteman borde göra. Min kanal är kommundirektören och jag har också vid flera tillfällen pratat med Staffan Isling om vikten av att Mats Brantsberg är tillgänglig för frågor. Det var ju under hans tid på posten som de första tipsen om oegentligheter kom.

Öppenhet måste vara en norm i en kommun, betonar han. Varken politiker eller kommunala chefer kan vägra träffa journalister.

-I vissa lägen måste man inse att man har en offentlig roll. Som chef har man dessutom betalt för att stå upp och ta ansvar även för sådant man kanske inte är personligt ansvarig för. Vi måste överhuvudtaget ställa högre krav på kommunala chefer och göra det tydligt att makt, ansvar och befogenheter hänger ihop.

Mer läsning

Annons