Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Werme: "Politikerna ärför mycket tjänstemän"

I går, tisdag berättade kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (FP) på Folkpartiets valupptaktsmöte att de ska sträva efter att sänka både skatterna och antalet fritidspolitiker.

Annons

– Titta på Västerås, som är en kommun ungefär lika stor som vår, de har bättre betyg i skolorna och mycket fungerar bättre trots att de har lägre skatt, säger Werme (FP).

”Behövs mindre pengar”Han menar att om den administrativa apparaten effektiviseras behövs det inte lika mycket pengar för att ta hand om den. Ett led att effektivisera anser han är att dra ner på antalet fritidspolitiker i nämnderna.

– Jag har varit ute i nämnderna och tittat på verksamheten. Det känns som att den största aktiviteten är informativ och inte beslutsfattande. På det sättet blir politikerna för mycket tjänstemän i stället för politiska ideologer. Dessutom finns det väldigt mycket administrativ verksamhet kring alla nämnder som man skulle kunna skära ned på, säger Werme (FP).

Stort engagemangHan jämför med Skottland där de har väldigt få förtroendevalda politiker men ändå väldigt starka partier med många engagerade och menar att bara för att man har färre förtroendevalda behöver inte det politiska engagemanget minska.

Kent Persson (M), som kan komma att konkurera med Staffan Werme (FP) om platsen som kommunstyrelsens ordförande, välkomnar Wermes inställning. Han tycker också att skatten borde sänkas.

– Vi har en viss tveksamhet till mängden nämnder och att minska antalet nämnder kan vara ett steg i rätt riktning, säger Persson.

”Lätt val”Oppositionsrådet Lena Baastad (S) tycker däremot att Werme är helt fel ute.

– Om vi får välja mellan att sänka skatterna eller att anställa flera lärare, förskolelärare och undersköterskor, tycker jag att det är ett lätt val, säger Baastad.

Hon tycker inte att det är bra att dra ned på antalet fritidspolitiker.

– Vi behöver många som sitter i de olika nämnderna så att vi har många öron som kan lyssna på vad folk tycker och hur människor vill göra i olika frågor, säger Baastad (S).

Mer läsning

Annons