Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Werme svarar på Flacks kritik

Kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme fick kritik i gårdagens debattartikel från Peter Flack som ifrågasatte kommunens satsning på Melodifestivalen. Även örebroarna var mycket aktiva och kommenterade ämnet på na.se. Men Werme backar inte för kritiken.

Annons
Vad tycker om Melodifestivalen i Örebro? Bra eller dåligt? Kommentera!

 Varför ska Örebro blanda sig i Melodifestivalen?

- Skälet är att vi långsiktigt ska blir mycket bättre på att vara besöksort och skapa en positiv bild av Örebro. Om melodifestivalen vore det enda man gjorde i ett sånt arbete kan man ju ifrågasätta det, men det är bara en del i ett större arbete som ska ge utfall så småningom. Örebro har konkurrens från andra närliggande städer som Västerås och Linköping i att profilera oss som attraktiva och locka hit människor. Därför har kommunen varit noga med att säkra långsiktig överlevnad för olika kultursatsningar som Open Art och O helga natt och Svenska Kammarorkestern. Vi har ju till och med hjälpt Peter Flack att kunna finnas kvar i Brunnsparken.

Är Örebro inte tillräckligt känt i resten av Sverige menar du?

- När vi har undersökt vad Örebro är känt för får vi svaret ”Ingenting”. Örebro är för många ett vitt ark och det vill vi fylla och vi vill bli spetsigare och det blir vi bäst genom att satsa på kultursidan. Där passar Melodifestivalen väldigt bra in. Man borde inte ställa lokala och nationella arrangemang mot varandra, utan se att de kompletterar varandra.

Örebro kommun anklagas för att sätta sig i knät på SVT. Vad säger du om det?- Jag tycker att vi Örebroare måste vara mer positiva och glada över vår stad och ett av mina viktigare uppgdrag är att se till att vi kan vara det. Jag tror att kritiken hade varit mångdubbel värre om vi hade tackat nej till erbjudandet från SVT om att ha en deltävling här. För mig var det självklart att svara ja på den förfrågan.

Hur är marknadsvärdet ”50 miljoner kronor” beräknat?

-Jag undrar om jag verkligen sa den siffran, jag tror att jag sagt 30 miljoner kronor i någon intervju. Jag kan hålla med om att det är lite trubbigt, men man har gjort olika mätningar vad det skulle kosta att köpa motsvarande spaltutrymme och etertid som man får ”gratis” genom redaktionellt material i dessa sammanhang. Jag tror att detta är väl investerade pengar och det här kommer inte vara det enda händelsen av den här typen. Nu har vi visat att arrangemang av den här storleken platsar i Örebro och kommunen kommer självklart stötta bästa tänkbara utvecklig av detta.

Mer läsning

Annons