Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Werme vill ha internationellavalobservatörer under omvalet

Kommunalrådet Staffan Werme (FP) vill kalla in internationella valobservatörer för att säkerställa att det kommande omvalet i Örebro går rätt till.
Och han får stöd av en partikollega i Göteborg.

Annons
Staffan Werme är orolig för att det kommande valet inte ska gå rätt till.

Staffan Werme retar sig i första hand upp sig på socialdemokraternas valskola.

- Alltför få örebroare har insett allvaret i vad som hände i Vivalla i september i fjol. De manipulationer av svenskt valsystem som skedde är så pass allvarliga och riskerar att upprepas, så man måste vara extra försiktig, säger han till Tvärsnytt.

Även socialdemokraterna betonar vikten av att valet går rätt till, men Björn Sundin (S) är samtidigt ganska less på Wermes utspel, som han kallar för pajkastning.

Men Werme har stöd av partikollegan Helene Odenljung i Västra Götaland, där omval äger rum samma dag som i Örebro.

”Slutsatsen just nu är att om vi inte själva klarar av att genomföra fria och rättssäkra val är det dags att också öppna för att bjuda in internationella valobservatörer”, skriver hon på sin blogg.

Tanken på att kalla in internationella observatörer inför svenska val är dock inte ny. Redan 2004 lanserade Europaparlamentarikern Chrisofer Fjellner (M) tanken på sin hemsida.

- Någon kanske tycker att vi överreagerar, men faktum är att den svenska demokratin har problem. Internationella observatörer är i det läget ett enkelt sätt att öka förtroendet och det kan ju aldrig skada, sa han då.

Mer läsning

Annons