Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Willys och Statoil strömlöst - i en och en halv timme

UPPDATERAD 21.50.I över en och en halv timmes tid var det kolsvart inne på Willys, McDonalds och Scandic hotel i Västhaga i Örebro i kväll.
- Två transformatorer i en nätstation löste ut, säger Efwa Nilsson, regionchef på Eon.

Annons
Scandics hotellkunder fick famla runt i mörkret i en och en halv timme.

Vid 18-tiden på onsdagen blev det svart i Västaga. Strömmen försvann sedan två transformatorera hade slagit ifrån. Willys, McDonalds, Statoil, Scandic hotel och 330 andra kunder hos Eon drabbades.

Jag tar en sväng till macken och tankar innan jag åker hem från jobbet, tänkte Maja Bjurling och körde till Statoil i Västhaga. Hon öppnade tanklocket, gick till automaten och stoppade in sitt tankkort.

- Jag hade slagit de två första siffrorna på koden och pang, så blev det svart. Jag trodde nästan att det var jag som hade gjort något, säger hon.

Kortet satt fast i automaten och i bilen var tanken så gott som tom. Hon kom ingenstans.

– Det känns lite trist när man bor på andra sidan motorvägen och inte har långt hem, säger Maja Bjurling.

Inne på bensinstationen var det kolsvart. Hon och de två anställda, Magnus Eriksson och Camilla Melin, kunde inget annat göra än att vänta och hoppas på att strömmen snart skulle komma tillbaka.

- Vi har en lång fikapaus, säger Magnus Eriksson med ett skratt.

Missade målgången

Willys var mörklagt, liksom Scandic hotell och McDonalds. I hyreshusen drabbades 334 kunder. Ove Eriksson var en av dem.

– Jag såg på skidskyttet och bytte kanal, då blev det mörkt. Det var tråkigt att jag skulle missa när hon Olofsson vann, men det går fler tåg, säger han.

Han tar dock strömavbrottet med jämnmod. Han har en fungerande ficklampa och ett tirangakök om det skulle knipa.

– Jämfört med det som händer på Haiti så är det här som att spotta i backen. Man tar allting för givet att det ska fungera, men allting kan hända även om man inte tror det. Det här är en bra påminnelse, säger han.

Klockan 19.45 var strömmen tillbaka.

– Vi vet inte varför transformatorerna löste ut, men det ska vi titta på i morgon torsdag, säger Efwa Nilsson,

Mer läsning

Annons