Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

WUC läggs inte ner för att det är en dålig skola

När förslaget om att lägga ned Wadköpings utbildningscenter, WUC, presenterades på en presskonferens för någon vecka sedan inledde både Marie Magnusson (KD) och Per-Åke Sörman (C) från majoriteten sina inlägg med att förklara att det här med att lägga ned WUC egentligen inte var deras förstahandsval.

Annons

Det är tre väldigt olika partier, C, KD och S, som har krokat ihop och bildat majoritet i Örebro kommun efter valet. För att det ska fungera måste helheten gå före delarna ibland. Man får helt enkelt offra bitar av sin egen politik för att nå en kompromiss som alla kan skriva under på.

Och här har de båda politikerna uppenbarligen backat.

Socialdemokraterna gick till val på att rädda den redan formellt nedlagda Rudbecksskolan. Det löftet har hållits. Det sades däremot ingenting om att lägga ned en annan skola i stället.

Det var dock bara en tidsfråga innan ett sådant förslag skulle komma. Orsaken till att Rudbecksskolan skulle läggas ned var att antalet elever minskade och att lokalerna måste anpassas till det. Det problemet finns kvar.

Två veckor före jul meddelades att WUC skulle bli av med nästan alla sina program, och ungefär två månader senare att hela skolan skulle läggas ned. Flera argument var samma som den tidigare styrande Koalitionen hade använt för att lägga ned Rudbecksskolan. Antingen måste lokaler bort eller så får man ta lärartjänster.

Oppositionen, lärare, elever och anhöriga har rasat. Man har pekat på bristande dialog och på en dålig utredning, vilket även det är argument som användes i samband med beslutet att lägga ned Rudbecksskolan.

Såväl partier som personal har visat på alternativ för att krympa lokalytan och där WUC är kvar. Men samtliga förslag har befunnits för dåliga av majoriteten. Personalen har skickat mängder av frågor kring vad de menar är brister i nedläggningsförslaget. Man ser sig inte ha fått tillräckliga svar på dem, medan Thomas Esbjörnsson (S) tycker att man har svarat flera gånger.

WUC läggs inte ned för att det är en dålig skola. Tvärtom pekar de flesta på att det är en mycket väl fungerande skola. Det visas inte minst av att WUC är den enda kommunala gymnasieskola där 100 procent av eleverna erhöll slutbetyg förra året.

I dag beslutas det om nedläggningen. Det troliga är att partipiskorna viner och att samtliga ledamöter i majoriteten röstar ”rätt”. Men det är inte omöjligt att den som stannar kvar en stund efter att ordförandeklubban slagits i bordet kan hitta en brasklapp där det står: ”Härtill är jag nödd och tvungen …”

Mer läsning

Annons