Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zara stängde i Örebro– "Vi blev chockade"

Klädbutiken Zara slog igen sin butik i Krämaren i går. De anställda blev tagna på sängen av beskedet.

Annons

Processen att stänga butiken har gått mycket snabbt. De 23 anställda fick beskedet den 17 december, bara några dagar före jul.

– Telefonen ringde dagen före mötet. Vi hade ingen aning om vad som var på gång, de sade bara att alla skulle samlas, säger Malin Thorsander, fackförbundet Handels klubbordförande vid Zarabutiken.

På mötet närvarade två höga Zara-chefer. De berättade att butiken gick dåligt ekonomiskt och att den skulle stängas inom kort.

– Vi blev chockade. Vissa är inte med i a-kassan. Det var inte en speciellt trevlig julklapp, säger Malin Thorsander.

Har hållit budget

Hon säger vidare att butiken har hållit sin budget och haft många kunder. Därför var stängningen extra överraskande. Enligt Gunilla Hallgren, ombudsman på Handels, är det en välkänd taktik av Zara.

– Så gjorde de i Sundsvall också. De kör tydligen i två år och är det dålig lönsamhet så stänger de pang bom. De stängde en butik i Täby i Stockholm nu i höstas också.

Samtliga 23 anställda är uppsagda med uppsägningstid till den 1 mars. På tisdagsmorgonen gick de till arbetet som vanligt.

– Vi packar ihop allt. De flesta var med och packade upp allting för två år sedan så det känns lite bistert, säger Malin Thorsander.

Förhandlar med ny butik

Alecta, som äger Krämaren, har diskuterat nedläggningen med Zaras ägare Inditex under hösten. 

– Inditex och Alecta har haft en lång förhandling. Den blev klar dagarna före jul, säger Linnea Fennhagen, centrumledare på Krämaren.

Vilken butik som ska ersätta Zara är ännu inte bestämt. Krämarens ledning arbetar för närvarande med flera olika alternativ.

NA har under morgonen sökt flera representanter för Inditex.

Mer läsning

Annons