Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare bättrepå bälte än resten av riket

Vi i Örebro län är bättre än genomsnittssvensken på att använda bilbälte. Det visar nya siffror från NTF.

Annons

Varje år görs mätningar i tre kommuner i länet i bilbältesanvändning. Mätningen ska ge en bild av hur flinka vi är när det gäller att använda bilbälte i hela Örebro län. Det är NTF, nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, som genomför kontrollerna på uppdrag av trafikverket.

De färska siffrorna från årets höstmätning visar att bilbältesanvändningen ökar i länet. Nu ligger det på 92 procent, det vill säga högre än genomsnittsiffran för riket på 90,7 procent.

- Vi kan se tydliga mönster i kommunerna när vi mäter och vårt underlag är så stort att det går att uttala sig generellt om länet. Man ser till exempel att det är mindre vanligt med bälte i bruksorter än större orter med stadskaraktär, säger Peter Örbo på NTF i Örebro.

När mätningarna startade år 2002 låg den totala användningen av bilbälte på 88 procent. Samma siffra gällde även två år senare. Men efter att bötessumman för att inte använda bälte fördubblades steg siffran år 2006 till 95 procent.

- Siffran ökade markant, för att sedan sjunka och stabiliseras. Det är karakteristiskt när man först gör det för av rädsla för att åka fast i en kontroll. Sedan övergår det att handla om genuina attityder i ämnet.

Peter Örbo menar att det även finns en könsaspekt i säkerhetstänkandet .

- Det är vetenskapligt belagt att just nu är kvinnor skickligare på säkerhet i trafiksammanhang. Skillnaden mellan könen är väsentlig.

Hur är det i din kommun?

Lindesberg

Totalt antal med bilbälte: 91%

Förare: 92%

(Kvinnor: 97%, män: 88%)

Passagerare: 90%

(Kvinnor: 92%, män: 80%, barn: 98%)

Degerfors

Totalt antal med bilbälte: 94%

Förare: 94%

(Kvinnor: 96%, män: 94%)

Passagerare: 94%

(Kvinnor: 97%, män: 89%, barn: 100%)

Ljusnarsberg

Totalt antal med bilbälte: 89%

Förare: 89%

(Kvinnor: 88%, män: 89%)

Passagerare: 89%

(Kvinnor: 91%, män: 83%, barn: 89%)

Mer läsning

Annons