Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare döms för att ha blåst 68 personer

Det blir ett års fängelse för en 38-årig örebroare som blåste närmare 70 personer på pengar genom löften om leverans av elektronikprodukter som aldrig dök upp.
Själv hävdar mannen att han tvingats till bedrägerierna - för att kunna finansiera ett hotellbesök som skydd mot en knarklangare som han tjallat på.

Annons

Bedrägerierna pågick under januari-september 2008. Under den perioden hann 38-åringen med att lura inte mindre än 68 personer.

Vid alla tillfällen har bedrägerierna sett likadana ut. Örebroaren lovade att han skulle leverera olika typer av elektronikprodukter, exempelvis tv-spel, datorer eller telefoner.

Men först skulle personerna betala in hela eller delar av summan på 38-åringens konto. Folk betalade in i god tro. Men några elektronikvaror dök aldrig upp.

Erkände

38-åringen erkände brotten - men hävdade att han tvingats till bedrägerierna.

Enligt 38-åringen hade han blivit uppsökt av en polispatrull i maj 2008. Poliserna berättade att nästa dag skulle en knarklangare släppas ur fängelset. En knarklangare som örebroaren hade tjallat på.

Rädd

I tingsrätten berättade 38-åringen att han blev rädd och tog med familjen till ett hotell.

Han hävdar samtidigt att han var förföljd via sms. Och för att kunna finansiera hotellbesöket var han helt enkelt tvungen att genomföra bedrägerierna. Enligt 38-åringen hade han och hans släktingar även betalat en miljon kronor till utpressare och därför hade han en ansträngd ekonomi.

Grovt bedrägeri

38-åringen dömdes i tingsrätten till ett års fängelse för grovt bedrägeri. Men mannen överklagade domen till hovrätten och menade att det skulle klassas som vanligt bedrägeri, samt att påföljden skulle bli skyddstillsyn med samhällstjänst istället för fängelse. I andra hand ville han att fängelsestraffet skulle sänkas rejält. Men hovrätten gick inte på mannens linje utan fasställer tingsrättens dom.

Mer läsning

Annons