Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebrolandstinget görstörre plus än vanligt

Landstingets ekonomi slutar troligen med en ganska kraftig plussiffra i år – 210 miljoner kronor. Det är ett överskott som är större än vad man har räknat med i budgeten.

Annons

Skatteintäkterna till Örebro läns landsting har, tack vare en förbättrad samhällsekonomi, blivit större än vad man kunde tro när budgeten gjordes för ett år sedan. Det är en av förklaringarna. Ett konjunkturstöd från staten har gjort sitt till. Och landstinget har även fått statliga prestationsbidrag, blanda annat för att man klarat rehabiliteringsmål.

På tisdagen redovisades den senaste ekonomiska rapporten med den positiva prognosen, för politikerna i landstingsstyrelsen.

– Överskottet kan ses som en stor summa. Men 210 miljoner kronor är inte så mycket i förhållande till vår hela ekonomi på 7,5 miljarder kronor, säger Rickard Simonsson, ekonomidirektör för Örebro läns landsting.

– Vi brukar ha ett överskott, men då på 100–150 miljoner kronor, fortsätter han.

Men överskottet ger ändå ett visst utrymme. Köerna till överviktsoperationer är långa i Örebro län, det finns ett politiskt beslut att de ska kortas ner.

– Örebro läns landsting gör mest överviktsoperationer i landet, trots det finns köerna kvar. Pengar kan nu användas för att få bort dem, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), ordförande i landstingsstyrelsen.

Landstingsstyrelsen beslutade på tisdagen om förbättring för strokepatienter, med en ny intermediär avdelning som blir ett mellanting av en intensivvårdsavdelning och en vanlig vårdavdelning, en satsning som Marie-Louise Forsberg-Fransson menar hänger samman med överskottet.

– Dessutom har vi nu pengar till saker av engångskaraktär, som bättre utemiljö med lekplats vid barnpsykiatrin, fortsätter hon.

Men det finns delar av landstinget som troligen inte klarar sin ekonomi i år, som Universitetssjukhuset i Örebro och Karlskoga lasarett. På USÖ kostar bland annat specialistvård som patienter måste få på andra större sjukhus mer och mer för varje år.

Mer läsning

Annons