Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebropoliser håller vägspärrarna

Här håller Örebropolisen vägspärrarna söder om Västerfärnebo – en kilometer från branden.– Bara räddningspersonal och boende vid vägen tillåts passera, säger Magnus Sjöö, yttre befäl från Örebro.

Annons

Klockan 10 på fredagen släpptes flera avspärrningar. Bland annat tillåts trafik längs väg 681 precis söder om Västerfärnebo.

Bara boende längs vägen och räddningspersonal får passera.

– Vi stoppar alla andra och kontrollerar identiteten på alla som ska in i området, säger Magnus Sjöö, som tillsammans med sju andra från Örebropolisen håller tre vägspärrar i området.

Här låg röken tät för några dagar sedan. Husen här ska dock ha klarat sig.

Bara en kilometer västerut – bortom ängarna, inne i skogen – rasar branden vidare. Släckningsarbetet försvåras av vinden som blåser hitåt. Vattenbombplan flyger över trädtopparna och släpper hela tiden vattenmassor.

Mohan Malla, 29, kommer gående längs den smala asfaltsvägen. Han bor i närheten och jobbar på en bondgård.

– Jag är rädd, jag gillar inte att vara så nära branden. I två dagar har det legat mycket rök över skogen, säger han innan han rör sig hemåt.

Stora områden några kilometer söderut är fortfarande helt avspärrade. Ingen kommer förbi polisens spärrar.

I närheten flammade nya bränder upp på fredagseftermiddagen. Enligt länsstyrelsen i Västmanland var det ”ett större område” som eldhärjades.

Begränsningslinjerna hålls dock och inga nya bränder har uppstått utanför området.

Men osäkerheten för de boende är inte över. De måste vara beredda på att snabbt lämna området om branden skulle närma sig.

”Vi uppmanar de boende som nu återvänder att vara mycket försiktiga. Glöd i marken gör att branden kan blossa upp igen och trädrötter som brunnit gör att träd mycket lätt kan falla”, skriver länsstyrelsen i Västmanland i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons