Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otydlig ledning - då blir eleverna lidande

Eleverna blir lidande när ledningen är otydlig. Lärarnas riksförbund (LR) menar att OECD har rätt i sina iakttagelser av svensk skola.

Annons

I OECD:s rapport som lades fram till regeringen på måndagen framkommer att det finns en otydlighet i vem som har ansvar för den svenska skolan. Det är något som Pär Boström, kommunföreningsordförande på LR, verkligen håller med om.

-De 290 olika huvudmännen, kommunerna, skapar väldigt olika förutsättningar för skolan. Vi inom LR tycker inte att de klarar sin uppgift. Staten får hela tiden gå in och styra upp.

Pär Boström pekar på flera områden där han menar att kommunerna inte klarar av att leva upp till att höja kvaliteten i skolan. Det gäller bland annat lärarnas löner, frågan om läxhjälp i skolan och nationella prov.

-Kommunerna förlitar sig hela tiden till att staten ska skjuta till bidrag. Vem är det då som styr egentligen? Om kommunerna ska vara huvudmän varför vänder de sig hela tiden till staten då. Det måste till ett annat huvudmannaskap, menar vi inom LR.

Att återförstatliga skolan menar Pär Boström och LR är lösningen på de stora problemen.

-Varför kommer aldrig huvudmännen själva med förslag om förbättringar? Det är helt enkelt dags att avsluta det här experimentet med att kommunalisera skolan. Jag hoppas att den här rapporten ska sätta styrningen av skolan på agendan.

Mer läsning

Annons