Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt många örebroare överlever hjärtstopp

USÖ är bäst i landet när det gäller överlevnad efter hjärtstopp utanför sjukhuset, enligt 2013 års uppföljning av ”Svenska hjärt- lungräddningsregistret.
– Det är mycket goda resultat, säger Kristian Thörn, ambulansöverläkare vid USÖ.

Annons
USÖ i Örebro.

Överlevnaden i den svåra patientgruppen är nära 16 procent. En siffra som inte bara är högst i landet, utan också hög internationellt sett.

– I USÖ:s upptagningsområde har vi sett en successivt ökad överlevnad de senaste åren. År 2009 var överlevnaden cirka 10 procent, medan vi under 2012-2013 lyckades rädda hela 18-20 procent av patienterna, säger Kristian Thörn.

– Samma siffra sett utifrån hela länet är närmare 16 procent. Det är mycket goda resultat, och som vi ska fortsätta att göra ännu bättre, säger han.

Att ringa efter ambulans så snabbt som möjligt har avgörande betydelse när en person drabbas av hjärtstopp. Men det finns fortfarande mycket man kan göra i väntan på ambulans.

– Andelen tillfällen då HLR (hjärt- och lungräddning) påbörjats innan ambulansen kommer på plats ökar gradvis, vilket är mycket positivt. Även om bara hjärtkompressioner görs, så är det av stor betydelse, då en sådan insats alltid är av nytta. Även ökad tillgång på så kallade defibrillatorer (hjärtstartare) på allmän plats och företag är livräddande och går i dag att köpa in för en rimlig kostnad, säger Kristian Thörn.

Överlevnad vid hjärtstopp utanför sjukhus

Örebro läns landsting 15,7 procent

Riket 10,3 procent

Internationellt: ex. Frankrike och England 7-10%

Mer läsning

Annons