Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 20 personer fastför fylla i poliskontroll

I dag kom sammanställningen från polisens trafiknykterhetsvecka som tog slut i söndags. Över 20 personer togs in efter att ha visat sig vara alkohol eller drogpåverkade i trafiken.

Annons

I söndags var sista dagen på trafikpolisens nykterhetsvecka, en satsning som görs i hela Europa den här tiden på året. Man genomförde 2. 221 stycken alkoholutandningsprov i länet och 14 personer blåste positivt i mätaren. Ytterligare sju personer tog in efter att de testats positivt för drograttfylleri.

- Vi tar generellt sett väldigt många rattfyllerister på ett år i länet, närmare ettusen, och vi genomför mellan 82.000 och 83.000 alkoholutandningsprov varje år, berättar trafikpolischefen Bernt Larsson.

Hur har ni arbetet under veckan?- Det har varit genom rena nykterhetskontroller, man har fått blåsa i en alkoholmätare. Vi har varit på platser där man kan tänkas kära påverkad, som i anslutning till krogar och systembolag. Till viss del följer ju även kända rattfyllerister. Idag tas i stort sett alla som åker fast till USÖ och beroendecentrum för att erbjudas hjälp och behandling.

Är trafikonykterheten ett stort problem i länet?- Ja det är det. I väldigt många olyckor är det alkohol inblandat och åker man fast i en trafiknykterhetskontroll är det, ärligt talat, oftast inte första gången. Men i vårt län ät det ganska stor risk eller chans att man åker fast eftersom vi gör så pass många kontroller.

Får ni in tips från trafikanter om förare som kan vara alkoholopåverkade?- Ja, det är jättebra om man kontaktar polisen om man ser någon som beter sig konstigt i trafiken. Då kan vi kontrollera föraren och får vi bort onyktra förare från vägen kan vi dessutom erbjuda dem vård. Då har vi även på sikt en vinst.

Mer läsning

Annons